Politici de Sanatate

Horizon Europe – pentru o Europă verde, sănătoasă, digitală și inclusivă

08 ianuarie
12:10 2021
Horizon Europe – pentru o Europă verde, sănătoasă, digitală și inclusivă

Horizon Europe, noul program de cercetare și inovare al UE, va avea un buget de aproximativ 95,5 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027. Aceasta include 5,4 miliarde EUR prin NextGenerationEU, pentru a stimula redresarea și a face UE mai rezistentă pentru viitor, precum și o consolidare suplimentară de 4,5 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de  programul de cercetare și inovare Horizon 2020 și îl face cel mai ambițios program de cercetare și inovare din lume.

Horizon Europe va avea un grad puternic de continuitate cu H2020,  programul de cercetare și inovare al UE pentru 2014-2020. Astfel, se va sprijini pe trei piloni, va avea excelența la bază și menținerea regulilor și procedurilor de finanțare testate anterior de H2020.  A fost însă îmbunătățit pentru a-și maximiza impactul, relevanța pentru societate și potențialul său de inovare revoluționară.

Pilonul Excelență științifică își propune să crească competitivitatea științifică globală a UE. Susține proiecte de cercetare de frontieră definite și conduse de cercetători de top prin Consiliul European de Cercetare, finanțează burse pentru cercetători experimentați, rețele de formare doctorală, schimburi de cercetători și atrage mai mulți tineri spre o carieră în cercetare, prin acțiunile programului de burse Marie Skłodowska-Curie și investește în infrastructuri de cercetare de talie mondială.

Pilonul Clustere –  Provocări globale și competitivitate industrială europeană sprijină cercetarea referitoare la provocările societale și consolidează capacitățile tehnologice și industriale prin clustere. Acesta stabilește misiunile UE cu obiective ambițioase care abordează unele dintre cele mai mari probleme ale noastre. De asemenea, include activități desfășurate de Centrul Comun de Cercetare, care sprijină factorii de decizie din UE și naționali cu dovezi științifice independente și sprijin tehnic. (clustere: • Sănătate • Cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii • Securitate civilă pentru societate • Dezvoltarea digitală, industria și spațiul • Climă, energie și mobilitate • Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu)

Pilonul Europei inovatoare își propune să facă Europa un lider în inovația care creează piață prin Consiliul European pentru Inovare. De asemenea, îmbunătățește inovația europeană prin dezvoltarea ecosistemelor europene ale inovării prin intermediul Institutului European de inovație și tehnologie (EIT) care favorizează integrarea triunghiului cunoașterii – educației – cercetării și inovării.

Noutățile-cheie aduse de programul Horizon Europe sunt: Consiliul european pentru inovare, Misiunile C&I, posibilități extinse de asociere, o politică a științei deschise, o nouă abordare a parteneriatelor, răspândirea excelenței.

„Cu programul Horizon Europe, comunitatea europeană de cercetare, organizațiile de cercetare și cetățenii noștri se pot baza pe cel mai mare program de cercetare și inovare din lume. Este principalul nostru instrument de a ne consolida baza științifică și tehnologică, de a dezvolta soluții pentru o viață mai sănătoasă, de a stimula transformarea digitală și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru reziliența noastră colectivă”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Horizon  Europe își va crește impactul colaborând strâns cu alte programe și politici ale UE, precum InvestEU, Erasmus +, politica de coeziune a UE, Europa digitală, fondurile structurale și de investiții europene, Facilitatea Conectarea Europei și Facilitatea de recuperare și reziliență, pentru a promova mai repede diseminarea la nivel național și regional și adoptarea rezultatelor cercetării și inovării. Pentru prima dată în istoria programului-cadru, regiunile, în mod voluntar, pot transfera o parte din fondurile lor regionale către Horizon Europe pentru a fi utilizate în activități de cercetare și inovare în regiunea lor.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: