Politici de Sanatate

Hepatita C se poate vindeca! Campanie de testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitic C în Botoșani

26 decembrie
17:44 2019
Hepatita C se poate vindeca! Campanie de testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitic C în Botoșani

Cea mai amplă campanie gratuită pentru depistarea virusului hepatitic C din județul Botoșani a fost lansată de Asociația Echitate în Sănătate (AES) și revista Politici de Sănătate, la Dorohoi, chiar în Săptămâna Europeană a Testării pentru Hepatite și HIV,  22-29 noiembrie 2019.

Campania „Hepatita C se poate vindeca” se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani și se va derula, timp de trei luni, prin cabinetele medicilor de familie din Botoșani, Dorohoi și comunele învecinate. Medicii vor primi de la AES testele rapide pentru depistarea virusului, consumabilele necesare testării (alcool sanitar, comprese sterile, plasturi), precum și materiale cu informații despre căile de transmitere a virusului hepatitic C (VHC) și despre importanța testării pentru depistarea precoce a acestuia.

„Testarea salvează vieți și mă bucur că și medicii de familie din județul Botoșani au răspuns apelului Asociației Echitate în Sănătate, fiind conștienți de beneficiile depistării timpurii a hepatitei C. Până în prezent, campaniile de testare pentru depistarea VHC s-au realizat cu precădere în marile aglomerări urbane. De data aceasta, campania se adresează populației din orașele mici, din comune și sate, tocmai pentru a da șansa tuturor pacienților să aibă acces egal la servicii de sănătate. Chiar dacă infecția cu VHC reprezintă o problemă de sănătate publică în România, de cele mai multe ori, virusul este depistat întâmplător. Și asta, din cauza lipsei simptomelor. Mulți români nu știu că sunt purtători ai virusului, iar demersul nostru vine în sprijinul lor. Odată depistată, hepatita C se poate vindeca datorită tratamentului de ultimă generație disponibil gratuit și la noi în țară pentru pacienții asigurați”, a declarat președintele Asociației Echitate în Sănătate, Maria Vasilescu, la evenimentul de lansare a campaniei.

La evenimentul care a dat startul campaniei „Hepatita C se poate vindeca” au participat peste 20 de medici de familie din județul Botoșani, medici specialiști din centrele de testare și tratament pentru hepatita C de la Suceava și Iași, precum și președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care și-a exprimat sprijinul pentru demersul Asociației Echitate în Sănătate și al revistei Politici de Sănătate.

„Este important să ieșim din spital și să ajungem la omul care încă nu simte că este bolnav. Asta facem prin această campanie de screening, lansată de Asociația Echitate în Sănătate. Datoria noastră, a tuturor, este să testăm toți adulții, dacă putem, sau măcar pe toți cei cu vârsta de peste 40 de ani. Hepatita C se pare că rămâne totuși o boală a celor infectați înainte de 1990. România, din păcate, este țara cu cea mai mare prevalență a cirozei hepatice, cu cea mai mare mortalitate prin ciroza hepatică de toate etiologiile. Țintele – cu 90% mai puține infecții cu hepatita C până în 2030 și scăderea mortalității prin ciroză hepatică cu mai bine de 70% în anul 2030, ambele fixate de OMS și asumate de România – sunt excepționale, dar nu se pot realiza decât prin munca tuturor. Iar aceasta înseamnă ca administrația, mass-media, Casa de Asigurări și noi, medicii care tratează pacientul, să devină parteneri egali“, a afirmat și prof. dr. Anca Trifan, medic specialist gastroenterologie, șef Secția Clinică Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, și membru în Comitetul Director al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH).

România a făcut pași importanți pentru supravegherea, controlul și combaterea infecțiilor cu VHC și pentru îndeplinirea Planului de acțiune recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care urmărește eradicarea virusului hepatitei C. În țara noastră, există 14 centre pentru diagnosticul și tratamentul hepatitei C și sunt disponibile mai multe scheme de tratament decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru toți pacienții asigurați, indiferent de stadiul de fibroză, precum și pentru pacienții cu ciroză decompensată/compensată sau pentru cei cu insuficiență renală cronică, aflaţi în dializă.

„Suntem extrem de bucuroși să putem ajuta la depistarea precoce a unui număr mai mare de pacienți cu infecție cu VHC și să participăm efectiv la ducerea la bun sfârșit a tratamentului și la vindecarea bolii. La Spitalul Județean Suceava, datorită investițiilor foarte importante care s-au făcut în ultimii ani, avem dotarea corespunzătoare pentru a trata pacienții infectați cu VHC. În ambulatoriul de specialitate, inaugurat acum două luni, avem și spațiul, și aparatura, și personalul necesar, care ne permit să ne ocupăm așa cum trebuie de acești pacienți”, a spus dr. Dorin Achiței, șef Secție Gastroenterologie, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, Suceava.

Campania de testare din județul Botoșani se va derula în perioada decembrie 2019 – februarie 2020, timp în care AES și revista Politici de Sănătate vor organiza sesiuni de lucru cu medicii de familie parteneri în proiect, medicii specialiști și autoritățile din Sănătate. În opinia inițiatorilor campaniei, colaborarea acestei echipe este esențială pentru stabilirea unui diagnostic corect, instituirea tratamentului și respectarea protocoalelor de prescriere a terapiei, precum și pentru îndrumarea pacienților cu VHC către accesul la tratament.

„Din partea colegilor, deschiderea va fi maximă și colaborarea va fi foarte bună, iar din partea Colegiului Medicilor Botoșani vă asigur de toată colaborarea mea. Sper ca, pe viitor, să se implice în astfel de campanii mai multe cabinete și mai mulți medici”, a afirmat dr. Constantin Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani.

Campania de testare din județul Botoșani continuă o inițiativă similară a Asociației Echitate în Sănătate și a revistei Politici de Sănătate care a avut loc în județele Bacău și Neamț, unde 100.000 de persoane adulte au fost testate gratuit în cadrul celei mai importante acțiuni care a avut loc în regiunea Moldovei. Campania gratuită pentru depistarea VHC din județul Botoșani este derulată cu ajutorul unui grant Gilead.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: