Politici de Sanatate

Health at a Glance: Europe 2018 – sursele risipei din sistemul de sănătate

22 noiembrie
15:38 2018
Health at a Glance: Europe 2018 – sursele risipei din sistemul de sănătate

Pentru a face sistemele de sănătate mai eficiente și mai rezistente ar fi nevoie de o reducere a cheltuielilor inutile : „dovezile din diferite țări sugerează că o pătrime din cheltuielile pentru sănătate sunt inutile și ar putea fi realocate pentru o mai bună utilizare”. Este una dintre concluziile prezentate în cadrul raportului “Health at a Glance: Europe 2018”, o analiză comparativă asupra stării de sănătate a cetățenilor europeni. 

Cheltuielile inutile se fac atunci când pacienții primesc teste sau tratamente inutile sau atunci când îngrijirile ar fi putut fi furnizate cu resurse mai puține și mai puțin costisitoare. Dovezile din diferite țări sugerează că o cincime din cheltuielile pentru sănătate sunt inutile și pot fi reduse sau eliminate, fără a submina calitatea asistenței medicale. Reducerea cheltuielilor inutile contribuie nu numai la rezistența sistemului de sănătate, ci ajută la atingerea și menținerea accesului universal la îngrijiri eficiente.

Când vine vorba de spitale, multe internări ar putea fi evitate printr-o mai bună gestionare a bolilor cronice în comunitate. Internarea potențial evitabilă pentru afecțiuni precum astmul și diabetul consumă peste 37 de milioane de paturi, în fiecare an, în UE. Încărcările inutile întârziate sunt, de asemenea, costisitoare pentru spitale, iar mulți pacienți ocupă paturi care ar putea fi folosite pentru alții cu nevoi mai mari.

În ceea ce privește produsele farmaceutice, reducerea la minimum a deșeurilor și optimizarea valorii obținute din cheltuielile cu medicamentele sunt, de asemenea, esențiale pentru realizarea unor sisteme de sănătate eficiente și durabile. Un amestec de politici de sănătate poate sprijini acest obiectiv:

1) asigurarea banilor în selecția și acoperirea, procurarea și stabilirea prețurilor produselor farmaceutice prin Evaluarea tehnologiilor în domeniul sănătății;

2) exploatarea economiilor potențiale de la generice și biosimilari;

3) încurajarea prescrierii raționale;

4) îmbunătățirea aderenței pacientului.

Raportul “Health at a Glance: Europe 2018”  are două părți. Prima parte cuprinde două capitole tematice: primul se concentrează pe necesitatea unor eforturi concertate de promovare a unei sănătăți mentale mai bune, iar a doua strategie evidențiază posibilele strategii de reducere a cheltuielilor risipitoare în domeniul sănătății.

În al doilea capitol sunt prezentate cele mai recente tendințe în indicatorii-cheie ai stării de sănătate, factorii de risc și cheltuielile pentru sănătate, împreună cu o discuție privind progresele înregistrate în îmbunătățirea eficacității și accesibilității sistemelor de sănătate europene.

Crearea premiselor pentru îmbunătățirea sănătății mintale

Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea individuală, precum și pentru participarea socială și economică. Cu toate acestea, potrivit estimărilor recente, mai mult de una din șase persoane din țările UE a avut o problemă de sănătate mintală în 2016, echivalentul a aproximativ 84 de milioane de persoane. În plus, în 2015, decesele a peste 84 000 de persoane din țările UE au fost atribuite bolilor psihice sau suicidului.

„Costurile totale ale îmbolnăvirilor mintale sunt estimate la peste 4% din PIB – sau peste 600 de miliarde de euro – în cele 28 de țări ale UE” a declarat comisarul european Vytenis Povilas Andriukaitis.

Costurile economice și sociale ale bolilor mintale sunt substanțiale. Costurile totale ale îmbolnăvirilor mintale sunt estimate la peste 4% din PIB – sau peste 600 de miliarde EUR – în toate cele 28 de țări ale UE. 190 miliarde EUR (sau 1,3% din PIB) reflectă cheltuielile directe pentru îngrijirea sănătății, alte 170 de miliarde EUR (1,2% din PIB) sunt cheltuite pentru programele de securitate socială, în timp ce încă 240 de miliarde EUR (1,6% din PIB) piața forței de muncă din cauza scăderii ocupării forței de muncă și a productivității.

Povara individuală, economică și socială a bolilor mintale nu este inevitabilă. Multe țări europene dispun de politici și programe care să abordeze bolile mintale de la vârste diferite. Cu toate acestea, se pot face mult mai multe pentru gestionarea și promovarea sănătății mintale.

Creșterile în estimările pentru speranța de viață au încetinit în multe țări ale UE, iar inegalitățile mari persistă

În timp ce speranța de viață a crescut cu cel puțin 2 până la 3 ani în deceniul 2001-2011 în toate țările UE, creșterile au încetinit semnificativ începând cu 2011 în multe țări, în special în Europa de Vest, crescând cu mai puțin de jumătate de an între 2011 și 2016 . Această încetinire pare să fi fost determinată de o încetinire a ratei de reducere a deceselor cauzate de bolile transmisibile și de creșterea periodică a ratelor de mortalitate în rândul persoanelor în vârstă datorate, în parte, de gripa apărută în unii dintre ani.

„Persoanele cu un nivel scăzut de educație se pot aștepta să trăiască cu șase ani mai puțin decât cei cu un nivel înalt de educație” a mai spus comisarul Andriukaitis.

Disparitățile mari în speranța de viață persistă nu numai pe criterii de sex, ci și pe statutul socio-economic. În medie, în UE, bărbații în vârstă de 30 de ani cu un nivel scăzut de educație se pot aștepta să trăiască cu aproximativ 8 ani mai puțin decât cei cu studii universitare (sau echivalentul acestora), în timp ce „decalajul în educație” în rândul femeilor este mai restrâns, de aproximativ 4 ani. Aceste lacune reflectă în mare măsură diferențele de expunere la factorii de risc, dar, de asemenea, indică disparități în ceea ce privește accesul la îngrijire.

Consolidarea eficacității sistemelor de sănătate poate reduce mortalitatea prematură

Mai mult de 1,2 milioane de decese ar fi putut fi evitate în țările UE în 2015 prin mai bune politici de sănătate publică sau îngrijiri medicale mai eficiente și mai timpurii”

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare au reapărut în unele părți ale Europei în ultimii ani, subliniind importanța promovării unei acoperiri eficiente a vaccinării pentru toți copiii din toate țările UE.

Se estimează că 790.000 de persoane din țările UE au decedat prematur în 2016 din cauza fumatului, a consumului dăunător de alcool, a dietelor nesănătoase și a lipsei de activitate fizică.

Calitatea îngrijirii acute în cazul afecțiunilor care amenință viața s-a îmbunătățit în majoritatea țărilor în ultimul deceniu. Mai puțini oameni mor după o internare în spital pentru infarct acut de miocard (o reducere de 30% în medie între 2005 și 2015) sau accident vascular cerebral (o reducere de peste 20% în aceeași perioadă). Cu toate acestea, disparitățile mari în ceea ce privește calitatea asistenței acute persistă nu numai între țări, ci și între spitalele din fiecare țară.

De asemenea, s-au înregistrat progrese remarcabile în gestionarea cancerului prin punerea în aplicare a programelor de screening și asigurarea unei îngrijiri mai eficiente și mai timpurii. Ratele de supraviețuire pentru diferite tipuri de cancer nu au fost niciodată mai mari, totuși este loc în continuare pentru îmbunătățirea managementului cancerului în multe țări.

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: