Politici de Sanatate

HaDEA și-a început activitatea: 20 miliarde euro pentru sănătate în următorii 7 ani

01 aprilie
17:05 2021
HaDEA și-a început activitatea: 20 miliarde euro pentru sănătate în următorii 7 ani

Începând cu 1 aprilie 2021, Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital (HaDEA) preia rolul de noul organism responsabil pentru gestionarea financiară a programelor cheie ale UE. Printre acestea se numără noul program adoptat EU4Health (5,1 miliarde euro), Orizont Europa: Pilonul II, Clusterul 1: Sănătate: (5,4 miliarde euro) și partea privind siguranța alimentară a Programului pentru piața unică (1,3 miliarde euro).

Programul Europa digitală (0,8 miliarde euro), Facilitatea Conectarea Europei: Digital (1,7 miliarde euro) și Orizont Europa: Pilonul II, grupul 4: Digital, industrie și spațiu (6,1 miliarde euro) vor fi, de asemenea, parte a noii agenții UE care vizează monitorizarea acestor programe cruciale de sănătate. Înființată la 16 februarie 2021, HaDEA este situată la Bruxelles.

Agenția va fi guvernată de un comitet de conducere compus din DG SANTE (DG „părinte principal”, cu Matthew Hudson, <<foto>>,  director în DG SANTE, în calitate de director interimar) și DG Cercetare și Inovare (RTD), DG Rețele de Comunicare (CONNECT), DG Conținut și Tehnologie, Piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri (GROW) și DG Industria apărării și spațiul cosmic (DEFIS). Va începe cu aproximativ 280 de angajați, cifră care se așteaptă să crească la peste 500 până în 2027.

Din 2021 până în 2023, bugetul suplimentar în valoare de 1,6 miliarde euro va fi disponibil și din fondul UE de nouă generație pentru acțiuni care fac parte din componentele digitale și de sănătate ale programului Orizont Europa.

Bugetul total preconizat gestionat de HaDEA se va ridica la peste 20 miliarde euro pe parcursul celor 7 ani ai Cadrului financiar multianual (CFM) 2021-2027. În plus, Agenția va prelua angajamentele financiare și proiectele restante din programele predecesoare.

 

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: