Politici de Sanatate

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al bolilor cardiovasculare 2014-2020

28 martie
10:32 2014
Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al bolilor cardiovasculare 2014-2020

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces a populaţiei, în Republica Moldova, constituind 56% din rata mortalităţii pe parcursul ultimilor zece ani. Deși bolile cardiovasculare sunt considerate a fi caracteristice persoanelor în etate, acestea au dus la decesul a 25% dintre persoanele apte de muncă.

În acest context, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al bolilor cardiovasculare pentru anii 2014-2020. Prin implementarea acestui Program s-a propus dezvoltarea serviciului de reabilitare şi profilaxie secundară cardiovasculară în instituţiile medicale, instruire/educare a pacienţilor, elaborarea materialelor educaţionale, suport psihosocial, de monitorizare la distanţă, în special pentru pacienţii din regiunile rurale, de îngrijiri paliative a pacienţilor incurabili în faza terminală de insuficienţă cardiacă.

Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, a menţionat, în cadrul şedinţei de Guvern, că Programul va fi implementat în două etape, obiectivul general al acestuia fiind majorarea duratei vieţii populaţiei şi reducerea mortalităţii cardiovasculare cu 10% până în anul 2020.

Sursă: Ministerul Sănătăţii Republicii Moldova

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: