Șapte parlamentari europeni au format un nou grup pentru coordonarea discuțiilor instituționale privind utilizarea terapeutică a substanțelor psihedelice. Grupul de acțiune al deputaților europeni pentru utilizarea medicală a psihedelicelor (MEP AG), în colaborare cu Psychedelic Access and Research European Alliance – PAREA și PsychedelicsEUROPE, a fost lansat la sfârșitul lunii mai și are ca obiectiv promovarea dezvoltării politicilor și reglementărilor UE pentru tratamentele asistate de psihedelice în spațiul comunitar.
OCDE estimează că bolile mintale afectează una din două persoane pe parcursul vieții, în timp ce 67% dintre oameni nu primesc sprijinul de care au nevoie în materie de sănătate mintală. Raportul Global Risks Report 2023 al Forumului Economic Mondial a identificat deteriorarea sănătății mintale ca fiind un risc grav pentru economii și societăți.
Potrivit documentului prezentat cu ocazia lansării grupului MEP AG, „Europa are nevoie urgentă de mai multă inovare în domeniul tulburărilor de sănătate a creierului. În acest context, terapiile psihedelice apar ca o nouă clasă puternică de tratament pentru afecțiuni precum depresia și tulburările legate de consumul de alcool. Împreună cu sprijinul psihologic, medicamentele psihedelice au potențialul de a oferi îmbunătățiri clinice sigure, cu acțiune rapidă și robuste, cu efecte durabile”.
„Milioane de europeni au nevoie de tratamente mai bune. Trebuie să ne asigurăm că noile tratamente psihedelice sunt luate în considerare, deoarece știința din spatele lor evidențiază potențialul lor imens”, a menționat eurodeputatul ceh Mikuláš Peksa. Pentru a pregăti lansarea acestor terapii, trebuie să se dezvolte expertiza și infrastructura necesară.
Obiectivele MEP AG sunt:
- Să servească drept resursă educațională și platformă pentru factorii de decizie politică din UE pentru a crește gradul de conștientizare a științei psihedelice bazate pe dovezi și pentru a reduce stigmatizarea asociată.
- Promovarea cooperării științifice paneuropene și a celor mai bune practici la nivelul statelor membre ale UE.
- Să organizeze reuniuni periodice și să emită recomandări politice.
- Să încurajeze cercetarea finanțată de UE pentru a spori în mod semnificativ dovezile științifice și clinice care susțin utilizarea sigură, eficientă și eficace a medicamentelor psihedelice.
- Să protejeze îngrijirea și siguranța optimă pentru pacienți, promovând în același timp implicarea semnificativă a persoanelor cu experiență de viață.
- Să se asigure că dezvoltarea tratamentelor psihedelice este ghidată de beneficiile pentru sănătatea publică.
- Să militeze pentru o politică armonizată a UE și un cadru de reglementare pentru terapiile psihedelice și un mediu previzibil atât pentru pacienți, cât și pentru furnizori.
- Furnizarea de contribuții la discuțiile și negocierile legislative în curs de desfășurare în PE.
- Promovarea de politici privind medicamentele bazate pe dovezi științifice și pe drepturile omului pentru a elimina barierele care apasă asupra cercetării științifice a psihedelicelor și pentru a accelera accesul.
- Să facă din Europa un lider în materie de inovare și un punct de referință la nivel mondial în materie de reglementare în acest domeniu.
Bogdan G.