Politici de Sanatate

Ghidul european pentru calitatea screeningului în cancerul de col uterin, actualizat

14 octombrie
12:12 2015
Ghidul european pentru calitatea screeningului în cancerul de col uterin, actualizat

Comisia Europeană a actualizat cea de-a doua ediție a Ghidului european privind asigurarea calității programelor de screening pentru cancerul de col uterin. Noile recomandări au fost elaborate într-o perioadă de tranziție, când testarea primară pentru virusul oncogen papilloma uman (HPV), tipurile și vaccinarea împotriva infecției cu tipurile HPV care cauzează cele mai multe cazuri de cancer de col uterin au devenit abordări complementare pentru prevenirea cancerului de col uterin în Europa. Astfel, noile orietări europene se concentrează pe aspectele de bază ale asigurării calității în testarea primară HPV, organizarea de programe de screening bazate pe testarea HPV și pe citologie, precum și punerea în aplicare a programelor de vaccinare HPV.

Actualul Ghid stabilește principii de bune practici în depistarea precoce a cancerului și invită toate statele membre să ia măsuri comune pentru a pune în aplicare programe naționale de screening pentru cancerul la sân, cancerul de col uterin și colorectal.

“S-au făcut progrese considerabile în screening-ul cancerului, ca urmare a muncii coordonate la nivelul UE pentru a sprijini statele membre în implementarea programelor naționale de depistare a cancerului. Completarea celei de-a doua ediții a Ghidului european pentru asigurarea calității în screening-ul de col uterin este un pas important asigurarea unei depistări de înaltă calitate a cancerului. Ținând seama de evoluțiile recente în domeniul cancerului de col uterin, această publicație ilustrează rolul pe care UE îl poate juca pentru a reduce inegalitățile și pentru a îmbunătăți sănătatea cetățenilor săi”, susține în prefața volumului John F. Ryan, Director de Sănătate Publică în cadrul Directoratului General de Sănătate și Siguranță Alimentară al Comisiei Europene.

2015 marchează 30 de ani de acțiune europeană în domeniul cancerului – o prioritate de lungă durată pentru politica Uniunii Europene în domeniul sănătății publice. Recomandarea Consiliului din 2003 privind depistarea cancerului este un reper important în activitățile întreprinse la nivelul UE în domeniul cancerului. În plus, pentru a ajuta statele membre să implementeze programe de screening în cancer, Comisia a publicat o serie de orientări, menite să asigure calitatea în programele de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul mamar și colorectal. Primul volum al ghidurilor privind asigurarea calității programelor de screening pentru cancerul de col uterin a fost publicat în 2008.

Mortalitatea prin cancer de col uterin din România, de 10 ori mai mare decât în Finlanda și Malta

În fiecare an, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, sunt depistate aproximativ 34.000 de cazuri noi de cancer de col uterin. Anual, 13.000 de femei își pierd viața din cauza acestei boli.

În ciuda progreselor semnificative realizate în Europa în ultimele decenii pentru reducerea poverii cancerului de col uterin, ratele de deces atribuite bolii sunt încă mari în multe dintre „noile” state membre care au aderat la UE după 2003. Estimările anuale ale mortalității la 100.000 de femei din Ungaria (6,9), Republica Slovacă (6,9), Polonia (7,4), Letonia (8,2), Bulgaria (8,8) și Lituania (9,8) sunt de cinci până la șapte ori mai mari decât în Finlanda (1,4) și Malta (1,2), statele membre ale UE cu cele mai mici rate din 2012. Rata mortalității prin cancer de col uterin din România (14,2) este de zece ori mai mare decât în Finlanda și Malta, se arată în noul Ghid.

Sursa: Comisia Europeană

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: