Pentru a ajuta țările să navigheze prin provocările pandemiei de coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat ghidurile de planificare operațională în echilibrarea cerințelor de a răspunde direct la COVID-19, menținând, în același timp, furnizarea serviciilor de sănătate esențiale și reducerea riscului de colaps al sistemului de sănătate. Ghidurile includ un set de acțiuni imediate țintite pe care țările ar trebui să le ia în considerare la nivel național, regional și local, pentru a reorganiza și menține accesul la servicii de sănătate esențiale de înaltă calitate pentru toți. Țările ar trebui să identifice serviciile esențiale care vor fi prioritare în eforturile lor de a menține continuitatea furnizării serviciilor și de a face schimburi strategice pentru a se asigura că resursele din ce în ce mai limitate oferă beneficii maxime pentru populație.
De asemenea, acestea trebuie să respecte cel mai înalt standard în ceea ce privește măsurile de precauție, în special în practicile de igienă și furnizarea de consumabile adecvate, inclusiv echipamente de protecție personală. Aceasta necesită o planificare robustă și acțiuni coordonate între guverne și unitățile de sănătate și managerii acestora. Câteva exemple de servicii esențiale includ: vaccinarea de rutină; servicii de sănătate a reproducerii, inclusiv îngrijire în timpul sarcinii și nașterii; îngrijirea sugarilor mici și a adulților în vârstă; gestionarea condițiilor de sănătate mintală, precum și a bolilor necomunicabile și a bolilor infecțioase precum HIV, malarie și tuberculoză; gestionarea serviciilor de sănătate de urgență; servicii auxiliare, precum imagistică de diagnoză de bază, servicii de laborator și servicii bănci de sânge.
Sistemele de sănătate bine organizate și pregătite pot continua să ofere un acces echitabil la furnizarea serviciilor esențiale pe toată perioada de urgență, limitând mortalitatea directă și evitând mortalitatea indirectă crescută. Ghidurile subliniază importanța păstrării informațiilor la zi. Aceasta necesită comunicări frecvente și transparente cu publicul și angajamente puternice ale comunității, astfel încât publicul să poată avea încredere în sistemul de sănătate pentru a răspunde în siguranță nevoilor lor esențiale și pentru a controla riscul de infecție în unitățile de sănătate. Acest lucru va ajuta să se asigure că oamenii continuă să apeleze la îngrijire medicală atunci când este cazul și să respecte sfaturile de sănătate publică.
Bogdan Guță