Politici de Sanatate

Fonduri pentru realizarea „hărții Google a corpului uman”

10 august
11:40 2018
Fonduri pentru realizarea „hărții Google a corpului uman”

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie va începe activitatea pentru realizarea Atlasului celular uman – numit și „harta Google a corpului uman” – datorită unei noi finanțări primite de la organizația de caritate „Wellcome”. Fondurile de 7 milioane de lire sterline reprezintă o contribuție majoră la implicarea Marii Britanii în acest proiect global de a crea o hartă de referință a fiecărui tip de celulă din corpul uman.

Atlasul celular uman va transforma cercetarea biologică și medicina, permițând oamenilor de știință să definească cu precizie caracteristicile fiecărui tip de celulă din organism, fiind astfel comparat cu proiectul genomului uman prin amploarea și ambiția sa. Noua finanțare este primul angajament financiar major în Regatul Unit pentru colectarea, selectarea și analiza celulelor. Marea Britanie este lider în domeniul genomicii și cercetării biomedicale de zeci de ani datorită legăturilor puternice dintre grupurile de cercetare, bio-băncile de țesuturi și spitale.

Se apreciază că informațiile obținute din atlas ar putea contribui la o mai bună înțelegere a bolilor, cum ar fi astmul și cancerul, dar și la dezvoltarea unor noi instrumente de diagnosticare și tratamente. Cercetarea țesuturilor adulte donate și a țesuturilor în curs de formare va permite oamenilor de știință să compare proprietățile celulelor și țesuturilor prezente în diferite stadii ale vieții, aspect util în înțelegerea evoluției unor anumite tipuri de cancer, fiind posibilă urmărirea fazelor bolii de la primele semne.

Noul proiect va fi condus de dr. Sarah Teichmann, șef de laborator genetică celulară la Institutul Wellcome Sanger și co-președinte al Comitetului de Organizare al Atlasului celular uman, care declara că „acesta va transforma înțelegerea noastră cu privire la sănătatea umană și bolile cu care se confruntă. Suntem încântați să putem intra în următoarea etapă a acestui proiect important. Noua finanțare va reuni oameni de știință dintr-o mare varietate de discipline din Marea Britanie pentru a permite colectarea de date din milioane de celule.”

Atlasul celular uman este o inițiativă globală, al cărui Comitet de Organizare este prezidat în comun de dr. Sarah Teichmann de la Institutul Wellcome Sanger și de dr. Aviv Regev de la Institutul Broad și MIT din Massachusetts. Atlasul a fost lansat în cadrul unei întâlniri organizate de organizația Wellcome în octombrie 2016 și a crescut de atunci pentru a cuprinde azi sute de cercetători din peste 50 de țări din întreaga lume.

Alte cinci instituții din Marea Britanie vor colabora la proiect și vor primi finanțare: Universitatea Newcastle, King’s College London, Universitatea din Oxford, Universitatea din Cambridge și Institutul European de Bioinformatică.

Bogdan Guță

Sursa: http://www.pmlive.com/pharma_news/human_cell_atlas_gets_new_uk_funding_1248234

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: