Comunicarea riscurilor în situații de urgență (ERC) reprezintă o intervenție vitală pentru sănătatea publică. Poate salva vieți în situații limită și, ca atare, ar trebui să fie considerată o investiție în sănătatea, siguranța și securitatea oamenilor. Începând cu luna septembrie, este disponibil un set de pași de urmat în stabilirea sistemelor și planurilor pentru un ERC eficient, adaptate la contextele specifice fiecărei țări. Pachetul este rezultatul unui proiect lansat de OMS Europa în martie 2017.
Astfel, următorii 5 pași pot influența modul în care sunt comunicate în mod eficient riscurile în timpul urgențelor în materie de sănătate publică:
– training pentru construirea unei capacități omogene bazată pe pericolele specifice ale unei țări;
– cartografierea capacităților pentru a identifica nevoile și lacunele în vederea consolidării ERC în interiorul țării;
– elaborarea planului multi-risc ERC pe baza unui tipar OMS;
– testarea planului prin simulări multisectoriale și exerciții de masă;
– actualizarea planului național ERC și integrarea acestuia în planurile naționale de pregătire și răspuns.
Prima fază a proiectului ERC, finanțat de Ministerul Federal al Sănătății din Germania, s-a axat pe colaborarea strânsă cu 13 țări din regiune pentru a lansa pachetul în 5 pași de dezvoltare a capacităților instituționale în diferite etape. Această fază vizează Armenia, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Kârgâzstan, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan și Ucraina.
Faza a doua de implementare a pachetului este în curs de derulare din martie 2018, asigurându-se un sprijin continuu țărilor și teritoriilor pilot, extinzându-se în timp și către alte țări prioritare din regiune. Cu sprijin financiar susținut, proiectul ERC al OMS Europa va continua să răspundă nevoilor țărilor de a-și spori capacitatea de a comunica înainte, în timpul și după situațiile de urgență și, în cele din urmă, să ajute Europa și lumea să devină mai sigure în materie de sănătate publică.
Bogdan Guță