Politici de Sanatate

Finanțare pentru asistență medicală ambulatorie și reducerea riscului de infecții nosocomiale

26 septembrie
16:29 2022
Finanțare pentru asistență medicală ambulatorie și reducerea riscului de infecții nosocomiale

Ministrul Sănătății a anunțat lansarea a două noi apeluri de proiecte disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Concret, primul proiect presupune fonduri pentru dotarea/ reabilitarea/ transformarea/ extinderea a minimum 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau a altor structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie. Sumele disponibile se ridică la 80.200.000 euro fără TVA, iar valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 2,673 milioane euro fără TVA.

Solicitanții eligibili sunt unitățile spitalicești publice cu personalitate juridică în cadrul cărora își desfășoară sau își va desfășura activitatea (inclusiv cei care doresc înființarea/transformarea) o unitate de asistență medicală ambulatorie. Selecția pentru finanțare se va efectua în funcție de lista proiectelor depuse, ordonată descrescător în funcție de scorul obținut ca urmare a procesului de evaluare. Apelul de proiecte nu se derulează pe principiul”primul venit–primul servit.”

Cel de-al doilea proiect se referă la dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice prin achiziția de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Buget total general pentru minimum 25 de unități/structure sanitare este de 150.380.000 euro fără TVA.

Cele trei componente ale apelului sunt:

  1. reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii existente în vederea organizării unor structuri pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu infecții asociate activității medicale (IAAM)
  2. dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate
  3. achiziționarea de echipamente destinate reducerii IAAM.

Un proiect poate cuprinde elemente din Componenta A și/sau B și/sau C. Bugetul solicitat poate fi alocat pe una, două sau pe toate componentele pentru care se solicită finanțare, în funcție de necesitățile identificate la nivelul fiecărei unități sanitare cu încadrarea în valoarea maximă nerambursabilă de 6.015.200 euro fără TVA per proiect.

În cazul ambelor apeluri, Ghidul solicitantului a fost publicat pe 16 septembrie 2022, iar platforma pentru depunerea dosarelor de finanțare este deschisă de pe 26 septembrie 2022 până pe 30 noiembrie 2022 (ora 16.00). Data limită de implementare a proiectelor este 30 noiembrie 2024 în cazul asistenței nedicale ambulatorii și 2 mai 2024 în cazul limitării riscului de infecții nosocomiale. Depunerea proiectelor se realizează pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro

Proiecte pentru medicii de familie din zone defavorizate

Ministrul Alexandru Rafila a atras atenția că, în cazul apelului pentru cabinetele medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară aflate în lista preselectată, sunt prea puține proiecte depuse până la data actuală.

”Lista preselectată conține 2250 asocieri/cabinete preselectate, având ca termen limită 14 octombrie 2022. Până pe 26 septembrie a.c. s-au depus doar 759 de dosare. După această dată avem la dispoziție o listă de rezervă de 1000 de cabinete/asocieri de cabinete. Dacă nici atunci nu se completează, apelul va fo deschis tuturor medicilor de familie din mediul rural care doresc să-și doteze cabinetele”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila. Bugetul total disponibil celor 2.250 de cabinere/asocieri este de 135.337.500 euro (fără TVA).

În ceea ce privește apelul necompetitiv care prevede un buget de 45.112.500 euro fără TVA pentru 750 de asocieri/cabinete, de la data deschiderii (4 august  2022) până în prezent sunt 1.053 de dosare depuse.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: