Politici de Sanatate

Finanțare elvețiană pentru centre comunitare de servicii integrate

25 iunie
16:46 2019
Finanțare elvețiană pentru centre comunitare de servicii integrate

În șapte localități rurale din trei județe au fost înființate centre comunitare de servicii integrate cu sprijin financiar majoritar elvețian. Scopul acestora este îmbunătățirea accesului la îngrijiri de sănătate și servicii sociale, în special pentru populația defavorizată, printr-o strânsă colaborare între serviciile comunitare medicale și sociale. „Felicitări pentru că ați avut curajul acum cinci ani să intrați în această provocare și să dezvoltați, pe parcursul anilor, o experiență diferită de la o localitate la alta. Cele 7 localități prinse în proiect: aveți o abordare aparte, o abordare specifică! Aveți unicitatea! Unicitate din care noi vom încerca pe parcursul anilor viitori să preluăm experiența cea mai bună care să ducă la creșterea accesului la servicii medico-socio-educaționale a grupurilor vulnerabile atât din localitățile dumneavoastră, precum și din celelalte localități rurale din țară. (…) Acum cinci ani, această inițiativă era precursor a centrelor comunitare integrate. În paralel, am mai dezvoltat, ca minister, printr-o altă finanțare un alt proiect. Din cele 2 proiecte au reieșit experiențe diferite care au condus la creionarea unei legislații specifice, o legislație care să vă ajute pe viitor să dezvoltați centrele existente și să înființați alte centre comunitare integrate” a spus Lidia Onofrei, director în cadrul Ministerului Sănătăţii la conferința de capitalizare a experiențelor din cadrul celor 7 proiecte pilot implementate în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român, Fondul Tematic de Sănătate: „Creșterea accesului la servicii medicale și sociale: Servicii medicale și sociale integrate la nivelul comunității”.

La eveniment au fost prezentate rezultatele, lecțiile învățate, bariere, posibile soluții de sustenabilitate, pașii următori și, bineînțeles, echipele de implementare ale proiectelor pilot din cele 7 localități participante. Tot acum a fost prezentat și instrumentul generat de proiect: Ghidul pentru dezvoltarea unui Centru comunitar de servicii medico-sociale integrate. Proiectul s-a adresat comunităților rurale din județele Botoșani, Sălaj și Tulcea și a avut drept scop dezvoltarea de modele funcționale de servicii sociale și de sănătate, integrate și gestionate la nivel local.

„Acest ghid este un studiu ce a durat mai mulți ani. (…) Ghidul răspunde întrebărilor despre cum se poate îmbunătăți funcționarea serviciilor de sănătate în zona rurală. Ghidul care se lansează astăzi arată cum putem face în mod concret următorul pas în direcția pe care toți ne-o dorim, să îmbunătățim serviciile medicale și sociale în România rurală”, a declarat Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Arthur Mattli.

Proiectele au fost finanțate de către guvernul elvețian – 85% (prin Fondul Tematic pe probleme în Sănătate gestionat de către Organismul Intermediar Elvețian (OIE), format din consorțiul Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică și Fundația CRED – Centrul Româno-Elvețian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate) și 15% – co-finanțare din partea Guvernului României (prin intermediul Ministerului Sănătății). Componenta de dezvoltare a capacității la nivelul comunităților locale a fost realizată de către Asociația Română de Sănătate Publică și Management Sanitar.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: