Politici de Sanatate

Fețele tuberculozei. Boala nu ocolește pe nimeni

10 aprilie
11:37 2018
Fețele tuberculozei.  Boala nu ocolește pe nimeni

12 portrete ale unor oameni îi privesc zi de zi pe cei care trec pe lângă parcul Cișmigiu din Capitală. Sunt portretele unor pacienți sau foști pacienți cu tuberculoză care și-au asumat lupta pentru reducerea stigmatizării bolnavilor și pentru aprobarea legii tuberculozei. Potrivit statisticilor, România este țara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate. Incidența bolii este de 5,5 ori mai mare decât în UE și de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa. Anual, în România mor 1.100 de persoane din cauza tuberculozei. de Valentina Grigore

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), împreună cu jurnalista Paula Rusu, a organizat, în 24 martie, evenimentul de marcare a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, care s-a alăturat celorlalte 47 de evenimente similare derulate la nivel mondial, în care s-au luminat în roșu, culoarea de luptă împotriva tuberculozei, clădiri-simbol din toată lumea. Cele 48 de evenimente au fost organizate de membri ai Stop TB Partnership, organizație mondială cu sediul la Geneva.

În Capitală, a fost luminată în roșu clădirea Primăriei Municipiului București, iar pe trotuarul de vizavi a avut loc expoziția foto „Fețele tuberculozei. Boala nu ocolește pe nimeni”.

„Pentru acele persoane care provin din medii defavorizate, care nu au un venit sau care trăiesc din ajutorul social, este complicat să urmeze un tratament de șase luni cu efecte adverse fără să primească hrană adecvată. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care este bine-venită legea tuberculozei, prin care ne dorim ca acești oameni să aibă parte de sprijin social pe durata tratamentului, astfel încât să fie ajutați să se vindece și să redevină membri activi ai societății”, a afirmat Ștefan Răduț — vicepreședinte ASPTMR, una dintre fețele expoziției de la Cișmigiu.

În anul 2017, în România au fost înregistrate 12.347 de cazuri de tuberculoză (cazuri noi și recidive), din care, peste 370 de cazuri cu forme rezistente la tratamentul cu antibiotic (MDR) și extins-rezistente (XDR). TB-MDR pune probleme serioase în controlul acestei boli: dacă tuberculoza sensibilă la tratamentul cu antibiotice se vindecă în România în proporție de peste 86%, cea rezistentă are șanse de vindecare reduse, de sub 40%. Apariția rezistenței la medicamentele antituberculoase majore transformă TB dintr-o boală vindecabilă într-una greu curabilă (TB-MDR) sau chiar incurabilă.

„Pentru a putea discuta despre scăderea semnificativă a numărului de pacienți cu forme rezistente de tuberculoză avem nevoie, în primul rând, de acces la diagnostic rapid și apoi de tratament corect, complet și continuu, de abordarea tuberculozei în toate direcțiile în care aceasta afectează pacientul și familia lui. Pentru accesul la tratamentul corect, primul pas a fost făcut când a fost aprobată completarea listei de medicamente cu molecule esențiale pentru tratarea tuberculozei rezistente. Mai rămâne doar problema asigurării continuității tratamentului, iar acest lucru se poate face printr-o finanțare corectă a Programului Național. Pe de-o parte, suplimentarea bugetului poate fi avută în vedere cu ocazia rectificărilor bugetare. Pe de altă parte, parteneriatele public-private pot fi o posibilă soluție pentru rezolvarea problemei finanțării”, a declarat și Cătălina Constantin, președinte ASPTMR.

Legea tuberculozei

Legea tuberculozei cuprinde o serie de măsuri care susțin pacienții români și răspunde nevoilor acestora din mai multe puncte de vedere:

  • Finalizarea tratamentului/vindecarea bolii: principala reglementare se referă la protecția socială, respectiv susținerea financiară a pacienților cu TB și TB-MDR până la finalizarea tratamentului.
  • Concediu medical pentru pacienții cu TB-MDR pe toată durata terapeutică;
  • O abordare integrată a tratamentului pacienților, prin acces la medicamentele necesare, la servicii psihologice și de asistență socială.

Sprijinul autorităților

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat asigurări că lupta împotriva tuberculozei va continua. „Ca ministru al Sănătății, urmăresc să asigur un acces cât mai bun la diagnosticare și tratament corect pentru toți pacienții afectați de această boală. Doresc astăzi să salut activitatea societății civile, care are un rol activ în prevenirea  răspândirii tuberculozei și în modul în care populația percepe această afecțiune”, a declarat Sorina Pintea. Conf dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților (cameră decizională), spunea în urmă cu o lună că sunt șanse ca legea tuberculozei să fie votată în Parlamentul României până la finalul sesiunii parlamentare.

Tot pe 24 martie, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” împreună cu experții Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al TB, a anunțat lansarea unui proiect în valoare de aproximativ trei milioane de euro – „Consolidarea controlului TB în România prin creșterea competențelor profesioniștilor din domeniul TB” (finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Capital Uman).

„24 martie 2018 vine și cu alte vești bune: legea de control al TB a fost revizuită și transmisă către Parlament, toate medicamentele necesare tratarii tuturor formelor de TB sunt incluse pe lista de medicamente esențiale, în contractul-cadru a fost inclusă recompensarea medicilor de familie în vederea asigurării tratamentului sub directă observație, finanțarea guvernamentală atât de necesară controlului TB este completată prin proiectele din fonduri internaționale (18 milioane de euro contractate și încă 10 milioane de euro în plan de a fi contractate)”, au afirmat inițiatorii proiectului.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: