Politici de Sanatate

Femeile, subreprezentate în cadrul studiilor clinice pentru boli-cheie

27 iunie
13:34 2022
Femeile, subreprezentate în cadrul studiilor clinice pentru boli-cheie

Un studiu recent a constatat că femeile sunt subreprezentate în studiile clinice pentru o serie de boli, cum ar fi cele psihiatrice, cardiovasculare sau oncologice. Medicii de la Brigham and Women’s Hospital au descoperit că participarea femeilor la studiile clinice de fază 1-3 pentru medicamente și dispozitive continuă să rămână în urma reprezentării lor în populația specifică a bolii în multe afecțiuni importante. În ciuda eforturilor continue de îmbunătățire a acestei situații, rezultatele nu sunt reflectate. Constatările cercetătorilor sunt publicate într-un număr special al revistei Contemporary Clinical Trials dedicat sănătății femeilor.

Cercetătorii au analizat participarea femeilor la studiile clinice cardiovasculare, psihiatrice și oncologice pentru adulți și au descoperit că numărul de femei înscrise în studii nu reprezintă cu exactitate numărul de femei afectate de boală. „Deși există îmbunătățiri generale în ceea ce privește participarea femeilor, acestea sunt încă subreprezentate în studiile care le aparțin pe bună dreptate”, a declarat autorul principal al studiului, prof. dr. Primavera A Spagnolo, de la Centrul Connors de Sănătate a Femeilor. „Pentru a ne asigura că rezultatele cercetărilor clinice aduc beneficii tuturor persoanelor afectate de o boală, populațiile studiilor clinice ar trebui să se alinieze mai mult cu datele demografice ale populației bolnave”.

Decalaje

Spagnolo și colegii săi au examinat datele de pe ClinicalTrials.gov pe parcursul a patru ani (2016-2019). Cercetătorii au analizat numărul mediu de femei înscrise pentru domeniile de boală specificate pentru fiecare studiu. Au fost examinate 1.433 de studii și 302.664 de participante. Ei au constatat că, în medie, 41,2% dintre participanți erau femei. În ciuda faptului că 49% din populația de pacienți cu boli cardiovasculare este de sex feminin, doar 41,9% dintre participanții la studii au fost femei. 51% dintre pacienții cu cancer sunt femei, însă doar 41,9% dintre femei participă la studiile clinice. Cele mai mari decalaje, în ceea ce privește reprezentarea femeilor, au fost observate la studiile clinice de psihiatrie, doar 42% au fost înscrise, dar 60% dintre pacienții din psihiatrie sunt femei. „Atunci când am conceput acest studiu, am decis să evaluăm bolile cardiovasculare, cancerul și bolile psihiatrice, deoarece primele două sunt principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor, iar cea de-a doua este, la nivel global, principala dizabilitate pentru femei”, a declarat Spagnolo.  „Am fost deranjați să constatăm că femeile sunt încă subreprezentate în studiile clinice, ceea ce reprezintă o barieră importantă în descoperirea diferențelor dintre bărbați și femei în ceea ce privește siguranța și eficacitatea medicamentelor și dispozitivelor”.

Au existat mai multe limitări ale studiului. Cercetătorii sunt obligați să raporteze sexul biologic în baza de date, ceea ce i-a împiedicat pe medicii care au elaborat studiul de la Brigham să examineze diferențele de gen. De asemenea, datele disponibile nu le-au permis să identifice de ce femeile erau subreprezentate, ceea ce va fi principalul obiectiv al unui studiu viitor. (BG)

Sursa: https://www.healtheuropa.com/women-are-still-underrepresented-in-key-disease-clinical-trials/116226/

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: