Politici de Sanatate

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Lista compensatelor, neactualizată de peste 1.900 de zile

30 septembrie
14:51 2013
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Lista compensatelor, neactualizată de peste 1.900 de zile

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a susținut luni că lista de medicamente compensate și gratuite „nu a mai fost actualizată” de peste 1.900 de zile, ceea ce „limitează egalitatea de șanse” pentru pacienți, relatează Agerpres.

„Aceasta înseamnă că peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi și 26 de molecule cu indicații terapeutice noi—potrivit estimărilor autorităților din Sănătate—, așteaptă de peste 5 ani să ajungă la pacienți. În tot acest timp, în lupta cruntă cu boala, pacienții au primit și continuă să primească tratamente la nivelul anului 2007-2008. Prin comparație, pacienții din țările vest-europene reușesc să primească gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piață”, se arată într-un comunicat de presă ale Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer citat de Agerpres.

Conform unui studiu bazat pe datele Federației Europene a Asociațiilor și Industriei Farmaceutice (EFPIA), între momentul aprobării unui medicament de către Agenția Europeană a Medicamentului și momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici se așteaptă 392 de zile în Belgia, 206 zile, în Suedia, iar în Austria doar 88 de zile.

Potrivit estimărilor ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, pacienții români vor avea cel mai probabil o nouă listă de medicamente compensate începând cu 1 ianuarie 2014.

„Încurajăm autoritățile și comisiile de specialitate să grăbească avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar crește șansa și calitatea vieții pacienților români. Cele mai multe medicamente introduse pe lista nouă sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arterială (8%), anemii (5%), leucemii (4%) și boli psihice (2%)”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România Cezar Irimia prin intermediul comunicatului de presă.

FABC este o federație formată din 16 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: