Politici de Sanatate

Farmacologia clinică – o specialitate dinamică, în care cercetarea și studiile clinice stau la baza dezvoltării terapiei medicamentoase

01 octombrie
09:17 2024
Farmacologia clinică – o specialitate dinamică, în care cercetarea și studiile clinice stau la baza dezvoltării terapiei medicamentoase

Interviu cu prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, președinte Comisia de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Toxicodependenţă, Ministerul Sănătății

Activitatea de cercetare și studiile clinice sunt esențiale în farmacologia clinică pentru dezvoltarea și testarea noilor terapii, pentru evaluarea eficienței și siguranței acestora. Astfel, „studiile clinice sunt importante atât înainte de punerea pe piață a unui medicament, cât și după ce acesta este comercializat. Ele contribuie la stabilirea ghidurilor de tratament, ghiduri care au ca obiectiv principal asigurarea unei terapii optime, cât mai eficiente și cu cât mai puține efecte adverse”, subliniază prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu.

Ce priorități se află pe agenda Comisiei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Toxicodependenţă din cadrul Ministerul Sănătății, a cărui președinte sunteți?

Prioritară pe agenda Comisiei de Farmacologie clinică, Toxicologie şi Toxicodependenţă din cadrul Ministerului Sănătății se află modificarea curricumului de rezidențiat, a tematicii pentru examenul de medic specialist în specialitatea de farmacologie clinică și stabilirea competențelor și activităților specifice fișei postului atât pentru medicul farmacolog, cât și pentru farmacistul clinician. Elaborarea materialelor s-a realizat cu sprijinul membrilor Grupului de lucru de farmacologie clinică din cadrul Societății Române de Farmacologie.

În baza acestor modificări de curriculum, este esențială inserția pe piața muncii a farmacologului clinician, inclusiv în echipele pluridisciplinare din spitale (în special spitale secundare și terțiare) și în secții cu specific de medicație complexă (unități de terapie intensivă, secții de cardiologie, neurologie, pediatrie, etc) unde se urmărește utilizarea judicioasă a resurselor terapeutice și financiare.

La ora actuală, se promovează cele două profesii, de farmacolog și, respectiv, farmacist clinician, fără a se face distincție între formarea acestora, chiar și în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății. Farmacologul clinician este absolvent al facultății de medicină și urmează specializarea de farmacologie clinică de patru ani, în timp ce farmacistul clinician este absolvent al facultății de farmacie și urmează rezidențiatul de trei ani în farmacie clinică. Este esențial ca acești profesioniști în domeniul medicamentului să facă parte din echipa medicală, să contribuie la creșterea actului medical prin asigurarea unei terapii medicamentoase cât mai sigure și eficiente pentru pacienți.

În farmacologia clinică, activitatea de cercetare este esențială, la fel și studiile clinice. Cum poate fi stimulată această activitate astfel încât rezulatatele ei  să ajungă rapid la pacienți și să contribuie la creșterea calității actului medical și la creșterea calității vieții?

Activitatea de cercetare și studiile clinice sunt esențiale în farmacologia clinică pentru dezvoltarea și testarea noilor terapii, pentru evaluarea eficienței și siguranței acestora. Studiile clinice sunt importante atât înainte de punerea pe piață a unui medicament, cât și după ce acesta este comercializat. Ele contribuie la stabilirea ghidurilor de tratament, ghiduri care au ca obiectiv principal asigurarea unei terapii optime, cât mai eficiente și cu cât mai puține efecte adverse.

Pentru ca rezultatele să ajungă rapid la pacienți, trebuie facilitate și susținute studiile clinice. Acest lucru se poate realiza prin crearea unor rețele de colaborare, a unor parteneriate, între centrele de cercetare și clinicile de stat sau private care pot ușura accesul la pacienți. Pentru obținerea rezultatelor într-un timp cât mai scurt, fără a compromite studiul, ar trebui să existe colaborare cu autoritățile competente și agențiile de reglementare, atât în ceea ce privește aprobarea studiilor clinice, cât și a noilor tratamente. Farmacologia clinică este o specialitate dinamică, în care cercetarea și studiile clinice stau la baza dezvoltării terapiei medicamentoase.

Cum pot fi studenții de la disciplina Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică implicați în activitatea de cercetare încă din timpul facultății? Ce posibilități au ei de a-și construi o carieră în acest domeniu după absolvire?

Încă din timpul facultății, studenții la medicină se pot implica în activități și proiecte de cercetare în domeniul farmacologiei. În majoritatea facultăților de medicină există laboratoare de cercetare în care se utilizează metode și tehnologii avansate cu care studenții se pot familiariza, având ca mentori atât cadre didactice, cât și cercetători. Cadrele didactice sunt deschise la colaborarea cu studenții și rezidenții, îi includ în proiectele de cercetare ale disciplinelor și îi susțin în dezvoltarea propriilor proiecte de cercetare. Există universități în care se finanțează proiecte de cercetare pentru studenți. Rezultatele obținute în urma acestor cercetări sunt diseminate prin participarea la manifestări științifice și/sau prin publicarea de articole științifice în reviste internaționale.

Studenții își pot continua studiile în domeniul farmacologiei prin înscrierea la masterate de specialitate (masterat de farmacologie clinică și reguli de bună practică medicală, de farmacoterapie sau farmacoeconomie) sau prin studii doctorale.

În ceea ce privește posibilitățile de dezvoltare ca farmacologi clinicieni, aceștia se pot implica în activități de cercetare: pot fi membri ai echipelor de proiectare, dezvoltare și desfășurare a studiilor clinice. Aici, pot fi implicați în toate etapele, de la design-ul studiului până la implementarea acestuia și colectarea datelor. De asemenea, pot contribui la educația și formarea profesională prin integrarea în comunitatea academică. Astfel, ei își pot aduce aportul la formarea viitorilor specialiști în domeniul farmacologiei clinice dar și la dezvoltarea și formarea altor specialiști care doresc să se implice în studii clinice. Totodată, farmacologii clinicieni pot să facă parte din agențiile de reglementare pentru aprobarea studiilor clinice sau pentru punerea pe piață a unor medicamente și se pot implica în dezvoltarea și evaluarea politicilor de sănătate legate de utilizarea medicamentelor. Rolul farmacologului clinician începe să fie recunoscut și la nivelul spitalelor. Prin cunoștințele solide de farmacologie, prin integrarea în echipele medicale, aceștia pot contribui la optimizarea și individualizarea terapiilor medicamentoase ale pacienților, la reducerea erorilor de medicație, la dezvoltarea activităților de farmacovigilență și farmacoeconomie.

Colaborarea mediul academic  –  industrie poate constitui o bază solidă în dezvoltarea activitatii de cercetare?

Stabilirea unor parteneriate între mediul academic și industrie este esențială pentru cercetare. În mediul academic se realizează o cercetare fundamentală, se testează ipoteze care au la bază, de cele mai multe ori, principii teoretice. În industrie sunt translaționate rezultatele obținute prin cercetarea științifică desfășurată în mediul academic. Industria duce cercetarea fundamentală înspre aplicabilitate practică concentrându-se pe probleme cu impact real și poate asigura resurse financiare considerabile, resurse de care, de multe ori, mediul academic nu dispune.

Colaborarea mediu academic – industrie poate deschide noi orizonturi pentru cercetători, aceștia fiind motivați să găsească noi soluții la probleme existente și identificate în practica clinică. Prin urmare, colaborarea se poate iniția și trebuie încurajată din ambele sensuri. Mediul academic poate solicita continuarea cercetărilor și validarea rezultatelor în industrie, iar industria poate solicita găsirea unor soluții, pe baze științifice, pentru probleme identificate în practică.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: