Politici de Sanatate

Farmacia secolului XXI – între specializarea inteligentă și responsabilitatea socială

25 septembrie
13:42 2018
Farmacia secolului XXI – între specializarea inteligentă și responsabilitatea socială

“Design-ul medicamentului – sinteză, analiză, inovare”, “Plantele medicinale – actualități în cercetare și utilizarea terapeutică”, “Xenobiotice și biotice – evaluarea clinică și non-clinică a eficacității și siguranței”, „Tehnologia farmaceutică – perspective în optimizarea formelor farmaceutice” sau „Practica farmaceutică – aspecte legislative ale managementului, marketingului farmaceutic si ale tehnologiei informaționale” sunt câteva dintre temele celei de-a XVII-a ediţii a Congresului Naţional de Farmacie, care va avea loc în perioada 26- 29 septembrie în incinta Willbrook Center.

Manifestarea, organizată de Societatea de Științe Farmaceutice din România împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, va reuni peste 1.000 de participanţi din ţări precum Franța, Spania, Anglia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi România.

Având ca temă generală „Farmacia secolului XXI – între specializarea inteligentă și responsabilitatea socială”, Congresul Național de Farmacie este cel mai înalt forum științific al farmaciștilor, prilej de prezentare și promovare a progreselor înregistrate în cercetarea farmaceutică, urmând să fie conturate direcțiile pe care aceasta o va avea în viitor: medicina personalizată, aplicarea noilor tehnologii în obținerea de produse cu rol terapeutic. „Această manifestare aduce în prim plan cele mai noi descoperiri din domeniul cercetării ştiinţifice farmaceutice, iar prin amploarea sa şi prin prezenţa celor 1.000 de participanţi, demonstrează un interes real faţă de pacient, prin aducerea în sprijinul acestuia, a celor mai noi şi eficiente tratamente prin medicaţii inovative. Deschiderea acestei manifestări către lumea farmaceutică internaţională, prin prezenţa unor reputaţi profesori din cele 10 ţări europene cu tradiţie farmaceutică, aduce o recunoaştere în plus domeniului farmaceutic românesc, al cercetării ştiinţifice româneşti, precum şi a profesioniştilor români din acest amplu domeniu medical”, a declarat preşedintele Congresului, prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

Ampla manifestare marchează, totodată, şi 95 de ani de la înfiinţarea celei mai vechi şi prestigioase facultăţi de farmacie din România, una dintre facultăţile reprezentative ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. În prezent, în facultatea de Farmacie activează 99 de cadre didactice, care au activitate de predare a noțiunilor teoretice, dar participă și la lucrări practice, dedicate celor peste 1.200 de studenți înscriși la cursurile facultății. Sunt studiate discipline fundamentale, care formează baza disciplinelor de profil din anii de studiu terminali.

„O istorie de aproape un secol de învăţământ superior farmaceutic românesc se poate transpune astăzi prin valori ale cercetării ştiinţifice de profil care, de-alungul anilor au adus o contribuţie importantă la nivel mondial acestui amplu domeniu şi, periodic au venit în sprijinul pacienţilor prin medicamente inovative menite să îmbunătăţească pe de o parte calitatea vieţii acestora şi chiar să conducă, în multe dintre cazuri, la vindecarea unor boli ce păreau a fi incurabile”, a afirmat decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, prof. dr. Doina Drăgănescu.

Astăzi,  în țară, domeniile profesionale pe care le poate aborda un farmacist sunt extrem de variate, incluzând producția de medicamente, laboratoarele de cercetare biomedicală, companii care se ocupă de realizarea de studii clinice sau în companii farmaceutice.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: