
Programul Social de interes național de susținere a cuplurilor și persoanelor singure, pentru creșterea natalității, mai bine cunoscut și ca Programul FIV, a permis, în 2022- 2023, nașterea a peste 400 de copii. Pentru 2024, programul a început mai târziu, astfel încât încă nu sunt date finale referitoare la numărul de nou- născuți. Vestea bună e că programul va continua și în acest an. Vestea mai puțin bună este că, urmare a comasării Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (devenind astfel Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale), proiectul de act normativ se află pe circuitul intern de avizare internă, ulterior fiind necesară reluarea avizării interministeriale.
În ceea ce privește privește bugetarea Programului FIV pentru anul 2025, ”în prezent sunt identificate fondurile necesare implementării acestuia”, potrivit unui răspuns oferit de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale la solicitarea revistei Politici de Sănătate.
Programul FIV
Programul Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității a fost inițiat în anul 2022 și a fost implementat în anul 2022-2023, ulterior reluat în anul 2024 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 590/2024 privind modificarea HG nr. 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.
Acest program se adresează cuplurilor și femeilor infertile cu vârsta cuprinsă între 20 – 45 ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic cu specialitatea în obstetrică-ginecologie și cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.
Sprijinul constă într-un ajutor financiar, neimpozabil, acordat sub forma a două vouchere, în cuantum de 15.000 lei, din care un voucher în valoare de 5.000 lei pentru achiziționarea de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, pentru achitarea procedurilor medicale prescrise, pentru 10 000 de beneficiari.
Statistici oficiale 2022- 2024: analize comparative
Potrivit răspunsului oferit de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, datele privind sarcinile și nașterile sunt actualizate în funcție de raportările primite de la beneficiari și unitățile partenere.
Statistică FIV 2022-2023
- 29.103 – număr total email-uri primite/cereri
- 11.383 – dosare înregistrate
- 11.068 – dosare analizate de comisie
- 10.000 – dosare declarate eligibile
- 10.000 – contracte trimise către beneficiari spre semnare
- 9.322 – contracte semnate
- 9.322 – vouchere emise și trimise
- 7.870 – deconturi farmacii
- 7.698- deconturi clinici
- 2.485 – sarcini confirmate
- 425 – nou născuți
Statistică FIV 2024
- 8.249 – dosare depuse
- 7.156 – dosare eligibile
- 7.156- contracte semnate și vouchere comandate
- 544 – deconturi farmacii
- 271 – deconturi clinici
- 28 – sarcini confirmate
Potrivit unei analize comparative a datelor, din punct de vedere al prelucrării documentelor în vederea acordării sprijinului financiar, digitalizarea procesului de depunere a cererii de acordare a sprijinului financiar și a documentelor solicitate prin metodologie a permis o aplicare mai facilă a beneficiarilor la program, transmiterea într-un timp mai scurt a documentelor necesare, precum și a celor de completare, și o comunicare mai rapidă între comisiile de evaluare și solicitanți.
”De exemplu, beneficiarii primesc notificări cu privire la stadiul dosarului în timp real, permițând monitorizarea cererilor și oferind beneficiarilor o vizibilitate clară asupra stadiului solicitării lor. Dacă a fost nevoie de documente în completare, aceștia le-au putut încărca imediat, comisia de evaluare putând vizualiza imediat faptul că solicitantul a dat curs notificării. De asemenea, a fost scurtat timpul de aprobare a rapoartelor de evaluare, dar și de acces la vouchere care, în programul actual, sunt generate în format electronic în Platformă. Astfel s-au evitat situațiile în care voucherul transmis prin poștă ajungea târziu la beneficiar sau din diverse motive, nu ajungea deloc (lipsa destinatarului adresă poștală greșită)”, au explicat reprezentanții Ministerului.
De asemenea, digitalizarea a permis generarea în timp mai scurt a contractelor pentru beneficiarii declarați eligibili, în sensul că datele introduse în Platformă de către beneficiari au fost preluate automat în cuprinsul contractului de acordare a sprijinului financiar. Astfel, procesul de acordare a voucherelor a fost accelerat.
”De exemplu, în primele 3 luni de implementare a Programului în anul 2024 au fost analizate cu 16% mai multe dosare depuse față de anul 2023, respectiv 7.760 și au fost comandate cu 130% mai multe vouchere în anul 2024 față de anul 2023, respectiv 3.481 față de 1.507 în anul 2023. Totodată, implementarea platformei asigură o securitate sporită de protecție a datelor personale. Această abordare digitalizată crește trasabilitatea cererilor, cât și securitatea datelor, oferind un cadru eficient și sigur pentru derularea programului. Vedem această digitalizare ca o îmbunătățire a întregului proces, dar și ca o oportunitate de îmbunătățire a acestuia în situația continuării Programului și în anii următori”, se mai menționează în răspuns.
O altă analiză din punct de vedere al adresabilității Programului arată că, în FIV 2022-2023, beneficiarii trebuiau să fie cetățeni români, iar în FIV 2024 – cel puțin un membru al cuplului sau femeia singură să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România și să fie asigurați în sistemul național de sănătate din România. De exemplu, în anul 2024 au fost depuse 112 dosare de cupluri din care unul dintre membri este cetățean străin.
Priorități pentru familii
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale propune ca priorități pentru familie și politici demografice mai multe măsuri, în funcție de resursele, domeniul de competență și bugetul alocat acestor domenii:
– vouchere acordate tinerelor mame. Mamele cu vârsta între 20-30 de ani, care au o sursă de venit, vor primi un voucher de 10.000 de lei la nașterea copilului.
– creșe cu program prelungit, care vor funcționa până la ora 18:00, cu 75% din costuri acoperite de stat. Pentru familiile cu mai mulți copii și venituri sub un anumit plafon, toate costurile vor fi suportate integral de stat.
– spații destinate copiilor în companiile în care lucrează părinții. Se va oferi sprijin angajatorilor sau consorțiilor de angajatori pentru amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor preșcolari, în vederea asigurării echilibrului dintre viața profesională și cea de familie.
– Programul Card pentru familia numeroasă. Familiile cu cel puțin 3 copii și cele monoparentale cu venituri reduse vor beneficia de transport public gratuit pentru copii, locuri gratuite în tabere, scutiri de costuri la creșe și grădinițe, acces la activități culturale – teatru, film, bibliotecă, concerte etc., acces la evenimente sportive, cursuri de înot, fotbal, baschet, tenis etc., precum și de consiliere psihologică gratuită.
– finanțarea cursurilor de recalificare pentru părintele singur cu venituri mici, care dorește să-și schimbe domeniul profesional, prin oferirea de vouchere pentru servicii „before și after-school” etc.
– Program național pentru acordarea de servicii stomatologice și educaționale pentru copii. Se va oferi sprijin financiar, sub forma unui voucher cu valoarea de 1.500 de lei per copil, pentru consultații și tratamente stomatologice sau pentru cheltuielile legate de educație.
Valentina Grigore