Politici de Sanatate

Exportul paralel de medicamente, permis din nou în Grecia

10 septembrie
10:58 2015
Exportul paralel de medicamente, permis din nou în Grecia

Agenția Națională a Medicamentului din Grecia a ridicat interdicția impusă distribuitorilor de medicamente de a cumpăra medicamente ieftine din țară, pentru a le vinde în străinătate la un preț mai mare, informează Politico.eu. Măsura a fost impusă companiilor care practică exportul paralel de medicamente la jumătatea lunii iulie, ca urmare a penuriei de medicamente semnalată în Grecia.

Prin ridicarea restricției impuse distribuitorilor de medicamente, autoritățile elene fac apel atât la distribuitori, cât și la producători să „asigure aprovizionarea corespunzătoare și continuă a farmaciilor și a persoanelor autorizate să furnizeze medicamente, pentru a satisface nevoile pacienților  din Grecia”.

Înainte de impunerea interdicției, producătorii de medicamente și distribuitorii s-au acuzat reciproc pentru situația șubredă a sistemului elen de sănătate. Concret, producătorii avertizau că autoritățile trebuie să impună restricții exportului paralel de medicamente, pentru a  preveni o eventuală criză de medicamente, în timp ce distribuitorii susțineau că nu există niciun pericol în aprovizionarea cu medicamente.

Exportul paralel, prin care intermediarii pot cumpăra medicamente dintr-o țară pentru a le vinde în alta la un preț mai mare, este legal în Uniunea Europeană.  Reamintim că recent, comisarul European pentru sănătate și siguranța alimentară, dr. Vytenis Andriukaitis, a declarat că orice stat european poate lua măsuri pentru a limita exportul paralel atunci când acesta pune în pericol accesul pacienților la tratament.

Sursa: www.politico.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: