Politici de Sanatate

Europa conectată

22 octombrie
13:11 2013
Europa conectată

Interviu realizat de Raluca Boboc

Adina Ioana Vălean,

vicepreşedinte al Grupului ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie, Parlamentul European

Miliardul de euro destinat infrastructurii europene de telecomunicații poate fi utilizat în  scopul compatibilizării sistemelor de eHealth şi  eGovernment ale României cu cele din Europa.

În 2011 aţi fost selectată „Cel mai influent deputat din Parlamentul European”, conform unui raport realizat de votewatch.eu. Care au fost/sunt principalele acţiuni ale mandatului dvs. în Parlamentul European?

Am fost surprinsă, dar și foarte bucuroasă să primesc un asemenea titlu. Este important faptul că există o organizaţie care ne monitorizează activitatea şi comportamentul la vot. Sunt mândră că un membru liberal din România a condus, în calitate de raportor, dosare legislative importante în domeniul energiei şi telecomunicaţiilor. De la scăderea preţurilor la roaming pentru voce, sms şi date, până la facilitarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură energetică, toate sunt rezultatele unei activităţi intense de consultare, dezbatere şi negociere de luni, uneori chiar ani. Mă bucur că valorile liberale sunt susținute pentru impactul lor legislativ pozitiv.

 În momentul de față faceți parte din Comisia pentru industrie, cercetare şi energie. Care sunt cele mai recente subiecte dezbătute în cadrul Comisiei?

În Comisia de industrie se dezbat în paralel până la 30 de dosare legislative pe o arie largă de tematici, de la finanţarea proiectelor de cercetare până la agenda digitală.

În prezent, sunt raportorul Parlamentului European pe un dosar care va cere statelor membre să notifice către Comisie proiectele de infrastructură energetică pentru a putea identifica mai uşor lipsa conexiunilor în piaţa internă.

De asemenea, mă ocup de două opinii legislative pe sistemul European eCall, care urmează a fi implementat în 2015 şi care va permite o îmbunătățire substanțială a accesului cetățenilor la serviciile medicale de urgenţă. Acest sistem presupune…

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna octombrie a revistei Politici de Sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: