Politici de Sanatate

Europa: 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor nesigure!

11 iunie
09:50 2019
Europa: 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor nesigure!

În fiecare minut,  pe continentul european, 44 de persoane – mai mult de 23 de milioane pe an – se îmbolnăvesc de la consumul de alimente contaminate, iar aproximativ 4700 pe an își pierd viața.  Aceste cifre rezultă în urma studiului „Povara bolilor alimentare în regiunea europeană a OMS” și reprezintă doar vârful aisbergului: adevăratul număr de cazuri nu este cunoscut! „Fiecare țară din întreaga lume, de la cea mai mică la cea mai mare, de la cele bogate la cele sărace, a suferit de boli alimentare, iar Europa nu face excepție. Dimensiunea provocării cauzate de bolile alimentare este extraordinară, indicând importanța prevenirii și atenuării riscurilor la adresa siguranței alimentare” a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa. „Alimentația este o chestiune globală, cu un lanț alimentar care înconjoară planeta. O simplă cină sau un prânz pot conține cu ușurință ingrediente de pe mai multe continente, iar siguranța acesteia depinde de colaborarea internațională”.

Mâncarea nesigură este responsabilă pentru milioane de zile de îmbolnăvire și poate uneori să ducă la boală de durată sau severă, spitalizare și chiar moarte. Ponderea globală a bolilor alimentare în regiunea europeană este estimată la 413.020 ani de viață ajustați în funcție de handicap, ceea ce înseamnă anii în care viața unei persoane este afectată de o boală.  O varietate de bacterii, viruși, paraziți și pericole chimice au posibile consecințe grave nu numai pentru sănătatea umană, ci și pentru economie și mediu.  Conform estimărilor, cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor alimentare sunt agenții de boală diareică. Cel mai frecvent este norovirusul, cu aproximativ 15 milioane de cazuri, urmat de Campylobacter, care este responsabil pentru aproape 5 milioane de cazuri. Salmonella ne-tifoidă provoacă majoritatea deceselor. Alte cauze majore ale deceselor sunt Campylobacter, Norovirus, Listeria monocytogenes și Echinococcus multilocularis. În general, în Europa, bolile diareice sunt responsabile pentru 94% dintre bolile alimentare, 63% din decesele asociate.

„De la spălarea mâinilor, gătitul și depozitarea adecvată a alimentelor, supravegherea și reglementarea internațională – fiecare piesă a puzzle-ului privind siguranța alimentară afectează viețile, economiile și comunitățile întregi”, concluzionează Dr. Dorit Nitzan, director regional pentru situații de urgență la OMS / Europa.”

 

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: