Politici de Sanatate

Eurodeputații stimulează acțiunile PE de combatere a rezistenței antimicrobiene

21 februarie
14:59 2020
Eurodeputații stimulează acțiunile PE de combatere a rezistenței antimicrobiene

Grupul de interese europarlamentar pentru rezistența antimicrobiană (AMR) a organizat săptămâna aceasta întâlnirea oficială de lansare, la Parlamentul European, în prezența Comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides.  Grupul de interese pe AMR va impune o mai mare cooperare europeană pentru a opri rezistența antimicrobiană.

„Rezistența antimicrobiană este una dintre primele zece amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial cu care ne confruntăm în prezent. A lua măsuri eficiente pentru soluționarea acesteia este una dintre prioritățile esențiale ale Comisiei în domeniul sănătății și aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu Parlamentul European în acest sens, în următorii ani. Împreună putem forma o alianță puternică în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene și putem aduce schimbarea”, a declarat Stella Kyriakides.

Grupul, compus din cincisprezece eurodeputați din întregul spectru politic, este singurul grup dedicat AMR din Parlamentul European. „Este o mare onoare pentru mine să prezidez acest nou grup de interese. Antibioticele noastre nu mai funcționează și AMR amenință medicina modernă, așa cum o știm. Pentru a înrăutăți lucrurile, siguranța sistemului nostru alimentar este, de asemenea, în pericol. Îmi voi folosi mandatul la Parlamentul European pentru a mă asigura că AMR rămâne într-o fază incipientă. Suntem pregătiți să lucrăm împreună cu Comisia Europeană, statele membre, organizațiile internaționale, societatea civilă și toate părțile interesate pentru a lupta împotriva acestei amenințări”, a declarat președintele grupului de interese,  europarlamentarul Sarah Wiener (Greens / EFA, Austria).

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la povara reală a amenințării AMR și eforturile pentru acțiuni urgente și concrete, inclusiv măsuri obligatorii ale UE, sprijin financiar pentru statele membre și inovație de calitate, accesibilă, sunt în centrul agendei Grupului.

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (Renew Europe, România), vicepreședintele Grupului, a solicitat să se întreprindă acțiuni urgente pentru a sprijini eforturile statelor membre: „Această luptă împotriva rezistenței antimicrobiene are în vedere oamenii și modul de protejare a vieții lor. Trebuie să mobilizăm resurse și să promovăm fonduri europene dedicate pentru a sprijini dezvoltarea și punerea în aplicare a planurilor naționale de acțiune One Health”. Următoarea inițiativă a grupului de interese va avea loc în toamnă, în preajma Zilei europene de conștientizare a antibioticelor.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: