Rețeaua europeană pentru evaluarea tehnologiilor medicale (EUnetHTA) 21 a publicat recomandările sale privind interacțiunea cu reprezentanții pacienților, profesioniștii din domeniul sănătății și alți experți. Aceste recomandări vor informa activitatea Comisiei Europene cu privire la punerea în aplicare a Regulamentului privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) până în 2025, înainte ca acesta să devină aplicabil în mod oficial.
Chiar dacă European Patients’ Forum (EPF) subliniază accentul pus pe valoarea implicării semnificative a pacienților și a organizațiilor de pacienți, totuși, „pacienții și organizațiile de pacienți nu ar trebui să fie văzute ca două entități care se exclud reciproc. Pacienții individuali cu <<cunoștințe experiențiale colective>> sunt adesea membri și reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, în timp ce organizațiile de pacienți, în calitate de reprezentanți ai părților interesate, acționează în interesul pacienților, și nu al unei anumite organizații.” În legătură cu acest aspect, cadrul aplicat pentru a determina conflictele de interese va exclude mulți pacienți care sunt membri ai organizațiilor de pacienți al căror buget total este finanțat în proporție de peste 40 % de către industrie. Acest lucru nu reflectă realitatea că multe organizații de pacienți sunt finanțate din fonduri private, dar rămân independente datorită diversității surselor lor de finanțare. În mod similar, există o lipsă de claritate cu privire la ce constituie un conflict de interese pentru organizațiile de pacienți, ducând astfel la o lipsă de previzibilitate în ceea ce privește implicarea. Capacitatea pacienților de a contribui poate depinde, de asemenea, de compensarea costurilor și a timpului investit. Vor fi necesare compensații financiare, precum și pentru organizațiile de pacienți. Pregătirea unui feedback bine informat cu privire la evaluările clinice comune și selectarea pacienților în calitate de experți externi vor necesita o investiție semnificativă în resurse umane și timp.
Potrivit EPF, „ar fi extrem de important ca statele member și Comisia să adopte o abordare flexibilă referitor la punerea în aplicare a regulamentului și să fie capabile să facă ajustări atunci când evaluează progresele înregistrate.”