Politici de Sanatate

EMA: Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile

19 martie
12:19 2021
EMA: Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie (MHRA) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au reafirmat faptul că beneficiile vaccinului COVID-19 AstraZeneca continuă să depășească cu mult riscurile.

MHRA a anunțat rezultatul revizuirii unui număr mic de evenimente tromboembolice la mai mult de 11 milioane de persoane care au primit vaccinul COVID-19 AstraZeneca în Marea Britanie, se specifică în comunicatul de presă al companiei faramaceutice. Totodată, „urmare a unei revizuiri științifice riguroase, MHRA a concluzionat că nu există nicio evidență că apar cheaguri de sânge mai frecvent decât ar fi de așteptat în lipsa vaccinării. O revizuire detaliată asupra unui număr de cinci cazuri cu o formă foarte rară și specifică de cheaguri în venele cerebrale (tromboza de sinus cerebral) apărute împreună cu scăderea numărului de trombocite (trombocitopenie) este în desfășurare. Aceasta a fost raportată la mai puțin de unu la un milion persoane vaccinate până acum în Marea Britanie, și pot apărea și în mod natural – o asociere cauzală cu vaccinul nu a fost stabilită”.

Ulterior, Comitetul de Farmacovigilență și Evaluare a Riscurilor (PRAC) al EMA „a concluzionat că nu a existat o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice) cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Totodată, PRAC a concluzionat că pentru cazurile foarte rare de evenimente tromboembolice severe cu trombocitopenie, o legătura cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și necesită analize suplimentare. Mai mult, nu este nicio dovadă a unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite centre de producție”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

AstraZeneca va continua să colaboreze îndeaproape cu autoritățile pentru a asigura utilizarea adecvată a vaccinului COVID-19 AstraZeneca. Compania recunoaște și va implementa recomandările PRAC, inclusiv actualizarea informațiilor, în timp ce continuă să înțeleagă natura și relevanța acestor evenimente pentru a asigura livrarea în condiții de siguranță a vaccinului în timpul acestei crize de sănătate publică.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: