Politici de Sanatate

Eli Lilly România anunță lansarea TALTZ în tratamentul psoriazis-ului moderat/sever

23 ianuarie
15:07 2018
Eli Lilly România anunță lansarea TALTZ în tratamentul psoriazis-ului moderat/sever

Bolnavii de psoriazis moderat/sever din România au – din luna decembrie 2017 – acces gratuit la un nou tratament biologic. TALTZ (Ixekizumab), adus în România de compania Lilly, este, potrivit studiilor clinice extinse derulate până în prezent, o soluție rapidă și eficace pentru tratamentul psoriazisului moderat/sever. Noutățile din domeniul conduitei terapeutice asociate psoriazis-ului au fost dezbătute de aproximativ o sută de medici specialiști dermatologi în cadrul seminarului organizat, pe 20 ianuarie, de Eli Lilly.

 

Impactul social major al psoriazisului este reflectat de studii și evaluări ale unor prestigioase instituții internaționale. În luna martie 2017 s-a publicat un raport al „The Economist Intelligence Unit” (EIU),  cu titlul „Încurajarea politicilor publice destinate adresării provocărilor psoriazis-ului”, pentru evaluarea progreselor făcute în urma apelurilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru acțiune globală împotriva psoriazisului, din 2014 și 2016.

Concluziile raportului includ:

  • Gradul general de conștientizare a suferințelor asociate psoriazis-ului este scăzut; percepția comună este că avem de-a face cu „mâncărimi ale pielii”, nu cu o condiție medicală de tip autoimun, cu implicații serioase și pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește gradul de stigmatizare și discriminare asociate psoriazis-ului;
  • Psoriazisul poate afecta negativ majoritatea activităților zilnice de rutină, dar și psihicul bolnavului, care se confruntă cu depresii, anxietate și alte probleme mentale ce apar din cauza aspectului pielii și a simptomelor persistente asociate. Pacienții cu psoriazis sunt de două ori mai predispuși la gânduri de sinucidere comparativ cu cei care au alte boli cronice și pot prezenta o incidență crescută a unor suferințe asociate, precum bolile de inimă, diabetul, bolile articulare și altele;
  • Lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să fie în mod constant bine informați despre psoriazis, astfel încât acesta să poată fi diagnosticat într-un stadiu incipient.

 

Lilly în dermatologie

Noul TALTZ (Ixekizumab) este primul produs Lilly în sfera dermatologiei și poate fi eliberat în regim compensat, prin prescripție medicală emisă de medicul specialist dermatolog, în conformitate cu reglementările legale în vigoare. ”Lilly are o prezență de peste 25 de ani în România. Programul nostru intensiv de cercetare și dezvoltare se bazează pe o înțelegere mai profundă a bolilor autoimune – cum este psoriazisul – și a rolurilor pe care le au diferitele tipuri de celule ale sistemului imunitar și factori imunitari implicați în aceste boli devastatoare. TALTZ (Ixekizumab) este un medicament care poate aduce un beneficiu real persoanelor ce trăiesc cu simptomele potențial debilitante ale psoriazisului” – a declarat dr. Attila Fejer, Director General Lilly România, în cadrul seminarului dedicat medicilor dermatologi.

”La nivel mondial, de la prima înregistrare din 2016 până acum, peste 23.000 de pacienți cu psoriazis au fost tratați cu TALTZ (Ixekizumab). România este cea de-a 30-a țară în care această nouă terapie biologică este acum disponibilă” – a reliefat dl. Timothy Ashby, Senior Director Dermatology Lilly International.

”Portofoliul Lilly – inclusiv în domeniul dermatologiei – conține multe produse noi, din care 7 sunt în studii de fază III, 8 în studii de fază II și 21 de produse sunt în studii de fază I. Dezvoltarea unui medicament cum este TALTZ (Ixekizumab) pentru psoriazis durează aproximativ 10 ani, investiția ridicându-se la peste 2,5 miliarde de dolari” – a arătat dl. Ilya Yuffa, President and General Manager Lilly International, Italy Hub.

 

Parteneriate cu profesioniști și pacienți

Pentru a veni și mai mult în sprijinul pacienților și profesioniștilor din domeniu, Lilly a inițiat parteneriate cu Societatea Română de Dermatologie, Asociația Dermatologilor din Moldova și Uniunea Dermatologilor Ieșeni. Scopul acestor parteneriate este de a susține medicii prin demersuri multidisciplinare care vizează patologia psoriazică, de a identifica nevoile percepute în rândul medicilor care tratează psoriazisul, și de a concepe un ”ghid de conduită terapeutică” menit să-i ajute pe specialiști în contextul actual.

Un alt demers susținut de Lilly este proiectul ”Auto-managementul bolii psoriazice”, derulat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). ”Proiectul se dorește o completare a ceea ce înseamnă tratamentul medicamentos și se adresează nevoii acute de informații și instrumente pentru o mai bună înțelegere și evaluare, astfel încât pacientul să înțeleagă ce înseamnă boala, cum poate să reacționeze sau ce decizii să ia în anumite situații; va crește astfel nivelul de cunoștințe despre psoriazis, permițând pacienților să devină un partener de dialog pentru medicul curant, fapt ce va conduce în final la un control mai bun al bolii”, a declarat d-na Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

 

Eli Lilly and Company

Compania Eli Lilly este un lider global în domeniul îngrijirilor medicale care își propune să alăture grija pentru pacienți cu descoperirile din domeniul cercetării fundamentale în domeniul farmaceutic, în scopul îmbunătățirii vieții oamenilor din întreaga lume. Compania Eli Lilly a fost fondată cu mai mult de un secol în urmă în Indianapolis, Indiana, SUA, de către un om dedicat fabricării unor medicamente de calitate capabile să satisfacă nevoi terapeutice reale, misiune ce caracterizează până în prezent toate activitățile companiei. Aflată în Romania de peste 25 de ani, Lilly și-a luat angajamentul de a ajuta persoanele care suferă de boli acute si cronice, investigând și mai apoi aducând pe piața românească peste 30 de compuși inovatori diferiți pentru tratamentul unor boli cum ar fi diabetul, osteoporoza, tulburările mentale, cancerul, etc. Programele noi de cercetare și tratament combină experiența clinică, academică și profesională a specialiștilor Lilly și a colaboratorilor lor și contribuie la înțelegerea bolilor și la dezvoltarea unor soluții terapeutice noi, mai cuprinzătoare, în scopul final de a face viața mai bună pentru persoanele suferinde.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: