La cererea miniștrilor Sănătății din statele membre ale Uniunii, Comisia Europeană va începe o analiză prin care va încerca să vadă ce efecte au stimulentele – precum certificatele de exclusivitate și de protecție suplimentară – asupra prețului, disponibilității și accesului la medicamente. De asemenea, miniștrii au anunțat că sprjină în continuare inițiative de cooperare voluntară între țări pentru a “ține în frâu” prețurile tot mai mari ale medicamentelor. Ei au spus că sunt preocupați de cazurile în care prețurile medicamentelor ajung la niveluri foarte ridicate și nesustenabile, iar accesul pacienților la tratamente eficiente este împiedicat.
Într-un set de concluzii adoptat în cadrul reuniunii Consiliului, intitulat „Consolidarea echilibrului în sistemul farmaceutic din UE și statele sale membre”, miniștrii au cerut țărilor să continue inițiativele de cooperare voluntară referitoare la stabilirea prețurilor și la rambursare și să vadă cât de mult pot contribui asemenea proiecte la asigurarea accesului mai bun la medicamente.
Mai multe state membre simt că sistemul farmaceutic al UE care implică un „set complex de interacțiuni între autorizarea pe piață și măsurile de promovare a inovării, piața farmaceuticelor, abordările naționale în privința prețului, rambursării și evaluării”, ar putea fi ”dezechilibrat”.
Ca răspuns la concluziile reuniunii, organizațiile Medicines for și European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) au unele propuneri pentru avansarea discuției despre impactul stimulentelor asupra accesului și prețurilor medicamentelor. În plus, cele două organisme au anunțat că vor colabora îndeaproape în această privință cu celelalte părți interesate, inclusiv cu Comisia și statele membre.
EFPIA spune că recunoaște provocările care sunt în fața statelor membre legate de creșterea cererii pentru produse farmaceutice, în contextul îmbătrânirii populației și înțelege dorința lor de a coopera și de a-și împărtăși informații, în vederea sigurării sustenabilității pe termen lung a sistemelor de sănătate publică. Însă, EFPIA s-a oprit asupra uneia dintre concluziile reuniunii care spune că, în viitor, dezvoltarea unor noi modele de stabilire a prețurilor medicamentelor – cum sunt contractele bazate pe valoare – ar putea contribui la asigurarea sustenabilității. În această privință, EFPIA atrage atenția că unele state deja au adoptat această viziune și că este nevoie de un parteneriat cu pacienții, cu cei care oferă serviciile de sănătate și cu industria farmaceutică. Organizația atrage atenția asupra importanței unui dialog deschis, continuu și constructiv cu toate părțile interesate.
Medicines for Europe a anunțat că se va angaja rapid, împreună cu Comisia și statele membre, în efortul de punere în aplicare a concluziilor Consiliului.
Roxana Maticiuc