Politici de Sanatate

Educația digitală, integrată în programele de studii medicale

05 aprilie
15:26 2021
Educația digitală, integrată în programele de studii medicale

Inovarea este inevitabil legată de schimbare și, prin urmare, educația pentru forța de muncă din domeniul sănătății trebuie să fie continuă, în special ca răspuns la creșterea soluțiilor digitale, cum ar fi inteligența artificială (AI), în cadrul serviciilor medicale. Un nou memorandum de înțelegere (MoU) are ca scop facilitarea unei colaborări mai strânse între comunitatea de inovare în domeniul sănătății și societățile medicale din Europa. EIT Health (parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie) și Alianța Biomedicală din Europa (BioMed Alliance) au semnat un memorandum de înțelegere pe doi ani pentru a facilita o colaborare mai strânsă între sectorul inovării în domeniul sănătății și principalele societăți medicale din Europa.

Grupurile își propun să colaboreze pentru a îmbunătăți leadershipul și cultura antreprenorială a comunității medicale în ceea ce privește identificarea,  cercetarea și dezvoltarea inovării, precum și pentru a consolida educația medicală continuă disponibilă pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi în ceea ce privește alfabetizarea digitală și în domeniul datelor.

Inovarea în domeniul sănătății în Europa

Există sinergii și complementarități clare între cea mai mare rețea de inovare în domeniul sănătății din Europa – EIT Health – ce reprezintă mediul academic, industria, cercetarea și furnizarea de asistență medicală, precum și întreprinderile nou înființate și antreprenorii (EIT Health) și organizația care reprezintă peste 400.000 de cercetători și profesioniști din domeniul sănătății în cadrul a 35 de societăți medicale europene – BioMed Alliance. Furnizarea de soluții sigure, eficace și eficiente în domeniul sănătății necesită o implicare puternică a comunității medicale, alături de antreprenori, pentru a se asigura că nevoile clinice și ale pacienților reprezintă forța motrice. Parteneriatul dintre EIT Health și BioMed Alliance urmărește să promoveze o cultură a colaborării și a co-creării în cercetarea și inovarea în domeniul sănătății, asigurându-se că persoanele potrivite sunt implicate în toate etapele.

„Pentru ca soluțiile inovatoare în domeniul sănătății să aibă un impact real, trebuie să le construim direct ca răspuns și alături de profesioniștii din domeniul sănătății care le vor utiliza și de pacienții care vor beneficia de ele. De asemenea, perfecționarea și formarea continuă a profesioniștilor din domeniul sănătății este esențială pentru adoptarea pe scară largă a soluțiilor inovatoare – acest lucru poate fi realizat numai atunci când oamenii sunt pregătiți și dispuși să le folosească. Suntem foarte încântați să colaborăm cu BioMed Alliance și suntem nerăbdători să lucrăm împreună pentru a aduce comunitatea medicală și mai aproape de inovarea în domeniul sănătății,”  a declarat Jan-Philipp Beck, directorul general al EIT Health.

Un raport publicat în 2020 de către EIT Health și McKinsey & Company a evidențiat un mare decalaj în ceea ce privește competențele digitale în rândul forței de muncă existente din domeniul sănătății și a subliniat necesitatea ca educația digitală holistică să fie integrată în programele de studii medicale, precum și în educația medicală continuă (CME).

„BioMed Alliance și membrii săi așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu EIT Health pe baza noului nostru memorandum de înțelegere. Credem că, prin unirea forțelor în probleme de interes comun, putem avea un impact și mai mare asupra catalizării cercetării și inovării în domeniul sănătății în Europa. Un exemplu cheie este Educația Medicală Continuă (EMC). Societățile medicale se numără printre cei mai importanți furnizori de EMC de înaltă calitate și obiectivă și există oportunități cheie de a coopera cu EIT Health atunci când vine vorba de promovarea inovării prin educație”, a adăugat profesorul Wilfried Ellmeier, președintele BioMed Alliance.

Memorandumul de înțelegere va fi în vigoare pentru o perioadă de doi ani și facilitează imediat activitatea comună a organizațiilor.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: