Politici de Sanatate

ECPC: Discriminarea supraviețuitorilor de cancer trebuie să înceteze!

03 februarie
12:18 2016
ECPC: Discriminarea supraviețuitorilor de cancer trebuie să înceteze!

Diagnosticul de cancer nu mai reprezintă o sentință la moarte, însă supraviețuitorii de cancer suferă în continuare din cauza discriminării, iar acest lucru are implicații financiare importante pentru pacienți și pentru familiile lor, susține prof. univ. dr. Francesco de Lorenzo (foto), președintele Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer (ECPC), într-un interviu acordat Euractiv.com cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului (4 februarie).

“Avem exemple concrete de la membrii noștri, care au fost concediați pentru că reprezentau o povară emoțională sau din alte motive absurde care au aveau nicio legătură cu activitatea lor profesională. Vreau să fiu foarte clar în această privință: nu există motive obiective pentru ca un supraviețuitor de cancer să fie discriminat la locul de muncă. Știm că o mare parte din cei 8,5 milioane de supraviețuitori de cancer din Europa pot fi considerați vindecați. Nu avem încă datele europene complete, dar cel mai recent raport de la AIRTUM (Italia) arată că mai mult de 22% din supraviețuitorii de cancer italieni au, în medie, aceeași speranță de viață cu a populației generale, ceea ce face orice discriminare să fie absolut nejustificată”, a explicat prof. univ. dr. Francesco de Lorenzo.

Studiul EUROCARE-5, care acoperă în toată Europa, demonstrează că supraviețuirea pe termen lung (5  sau mai mulți ani) este în creștere în cazul mai multor tipuri de cancer.

Referitor la acțiunea comună a Comisiei pentru controlul cancerului (CanCon), care urmărește să stimuleze armonizarea planurilor naționale de cancer din Europa, președintele ECPC  susține că inițiativa reprezintă un pas înainte spre o armonizare completă a planurilor, dar și în realizarea schimbului de bune practici care pot salva vieți. Deși recomandările făcute de CanCon sunt realizate de toți experții europeni de top din ministere, organizații academice și de pacienți, va fi o mare provocare ca acestea să nu rămână doar pe hârtie, ci și să fie traduse în politicile naționale eficiente.

“Noi credem că în îngrijirea și controlul cancerului, Europa a demonstrat că este atât capabilă, cât și dispusă să producă o valoare adăugată reală pentru bolnavii de cancer. Modificarea tratatelor pentru a include mai multe competențe în sănătate ar fi o mare oportunitate pentru ca Uniunea Europeană să recâștige încrederea și speranța multor cetățeni europeni”, a mai adăugat prof. univ. dr. Francesco de Lorenzo.

Despre Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, președintele ECPC spune că reprezintă o șansă pentru ca fiecare intre noi să reflecte asupra a ceea ce poate face pentru a lupta cu cancerul, dar și de a lua atitudine: “Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, toți oamenii au puterea de a întreprinde diverse acțiuni pentru a reduce impactul pe care această maladie îl are asupra indivizilor, familiilor și comunităților”.

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: