Politici de Sanatate

Economii de 3 miliarde euro în 3 ani, prin stimularea consumului de generice

03 iulie
11:43 2015
Economii de 3 miliarde euro în 3 ani, prin stimularea consumului de generice

Casa națională de asigurări de sănătate (CNAM) din Franța intenționează să economisească trei miliarde de euro în următorii trei ani, au anunțat recent reprezentanții instituției. Una dintre măsurile noii strategii vizează reevaluarea prețurilor la medicamente. Astfel, decizia CNAM de a plăti pentru noile medicamente scumpe, recomandate în tratamentul hepatitei C „ar trebui să se bazeze pe o analiză a cost-eficienței tratamentului, și nu doar a eficacității medicamentelor”, consideră reprezentanții CNAM, citați de Le Monde.

Concret, planul prezentat de CNAM prevede creșterea prescrierii de medicamente generice cu 5 procente în perioada 2015-2017. În acest sens, vor fi implementate măsuri de stimulare, inclusiv prin furnizarea de plăți suplimentare pentru medici și farmaciști. În plus, la finalul acestui an va fi lansată o amplă campanie de publicitate la nivel național, care va viza atât populația generală, cât și profesioniștii din sistemul de sănătate, pentru a crește nivelul de încredere în medicamentele generice, care sunt la fel de eficiente și sigure ca și variantele lor originale.

Una dintre principalele modificări care ar putea fi introduse în noua strategie este schimbarea modului de prescriere a medicamentelor, prin folosirea denumirilor comune internaționale (DCI).

De asemenea, spitalele vor trebui să respecte și ele o anumită rată de prescriere a medicamentelor generice. Planul include și intervenții pentru a monitoriza utilizarea prescripțiilor nesubstituibile, deoarece farmaciștii sunt adesea forțați să furnizeze medicamente inovatoare, în detrimentul versiunilor lor generice.

Noul plan urmărește să îmbunătățească prescrierea și consumul pe medicamente generice, considerate în prezent la un nivel destul de scăzut. Potrivit statisticilor furnizate anul trecut de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) din Franța, medicamentele generice au reprezentat 15,5% din piață în termeni de valoare și mai mult de 30% în termeni de volum, în 2013.

Sursa: www.lemonde.fr

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: