Premiile EIC Horizon au obiectivul ambițios de a rezolva o provocare majoră cu care se confruntă societatea, fără a detalia modul în care ar trebui realizat acest lucru sau cine ar trebui să-l realizeze. Aceste premii sunt deschise oricui este dispus să gândească în afara limitelor, pe probleme din diverse sectoare și discipline. Premiul este acordat celui care întâlnește cel mai bine provocarea.
Pe domeniul sănătății, provocarea este de a dezvolta un prototip de sistem de avertizare rapidă scalabil, fiabil și rentabil pentru a previziona și a monitoriza bolile transmisibile, pentru a contribui la prevenirea focarelor, atenuarea impactului lor la scară locală, regională și globală și sprijinirea eforturilor de eliminare existente. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cauzate de probleme cum ar fi malaria, Zika, dengue sau febră galbenă provoacă anual peste 1 milion de decese la nivel global.
Vectorii sunt organisme vii care pot transmite boli infecțioase între oameni sau de la animale la oameni. Bolile cauzate de acești vectori reprezintă o amenințare globală la adresa sănătății publice și pot avea impact economic și social de anvergură.
Clima și fenomenele de mediu contribuie la crearea condițiilor necesare pentru ca aceste boli să prospere. Variabilele cum ar fi precipitațiile, temperatura și umiditatea afectează numărul și rata de supraviețuire a țânțarilor și a altor vectori de boli. Agenda pentru dezvoltare durabilă din 2030, în contextul Obiectivului privind dezvoltarea durabilă „Asigurarea vieții sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele”, vizează să pună capăt epidemiilor malariei și a bolilor tropicale neglijate (printre altele) până în 2030. Aceasta solicită consolidarea capacității tuturor țărilor, în special a țărilor în curs de dezvoltare, de avertizare timpurie, de reducere a riscurilor și de gestionare a riscurilor naționale și globale în materie de sănătate.
Valoarea premiului este de 5 milioane de euro.
Rezultatele așteptate:
- un prototip de sistem de avertizare timpurie eficient, rentabil și scalabil pentru prognoza și monitorizarea bolilor transmise prin vectori, care ar trebui să cuprindă soluții tehnologice inovatoare care să integreze date importante provenite din surse diferite (de exemplu, observații în spațiu, în aer, în situ și în observațiile cetățenilor) din domeniul observării Pământului.
- ar trebui să includă date despre climă, modelare vectorială, meteorologie și informații geografice legate de izbucnirea și comportamentul bolilor cauzate de vectori. Acestea ar trebui să fie interoperabile cu datele privind sănătatea publică și alte date socio-economice.
- prototipul trebuie demonstrat la nivel local, ținând seama de factorii relevanți din zona geografică aleasă.
- ar trebui să fie compatibil pentru utilizarea cu date provenite din rețele multidisciplinare existente, cuprinzând actori din domeniul sănătății, al ajutorului umanitar și al gestionării situațiilor de urgență, pentru a mobiliza date și informații din aceste rețele, precum și pentru a prezenta potențialul operațional și valoarea adăugată a soluției.
Pentru a afla criteriile de eligibilitate și termenul limită pentru depunerea proiectelor, puteți accesa http://ec.europa.eu/research/eic/index.cfm?pg=prizes_epidemics .