Politici de Sanatate

e-Health: inteligența artificială în beneficiul copiilor născuți prematur

08 februarie
15:07 2019
e-Health: inteligența artificială în beneficiul copiilor născuți prematur

Digi-NewB, un proiect coordonat de spitale și finanțat de UE, vizează îmbunătățirea îngrijirii nou-născuților cu ajutorul unui sistem de monitorizare de nouă generație. Proiectul pune un accent deosebit pe detectarea și prevenirea sepsisului în serviciile de neonatologie.

Început în martie 2016, proiectul Digi-NewB vizează dezvoltarea unui nou sistem de monitorizare a neonatologiei. Acest sistem funcționează cu ajutorul tehnicilor mari de date și a inteligenței artificiale pentru extragerea informațiilor cheie din datele care vin din mai multe surse (frecvența cardiacă, respirația, mișcările datorate analizei video, strigăte, semne clinice). Utilizarea unei astfel de abordări este de așteptat să aducă beneficii clare pentru medici și pacienți, datorită depistării precoce a sepsisului și a îmbunătățirii urmăririi clinice.

După aproape trei ani de la debut, proiectul prezintă primele rezultate promițătoare: 400 de nou-născuți au fost monitorizați în cele 6 spitale universitare, inclusiv semnale fiziologice (frecvența cardiacă, frecvența respiratorie etc.), adnotări clinice și înregistrări video și audio. Aceste date au fost analizate cu unelte de procesare îmbunătățite continuu care vizează o analiză mai rapidă și mai eficientă a datelor în timp real, analiză care umează să fie aplicată în viitorul sistem. Astfel de algoritmi sunt incluși într-o demonstrație prototip la care se lucrează în prezent. Acest prototip oferă o interfață completă care permite vizualizarea riscului de sepsis și evoluția sa, caracteristicile care contribuie și evoluția acestora.

Dezvoltarea sistemului se bazează pe o abordare participativă, prin includerea personalului de îngrijire și a părinților (prin participarea la studiul clinic, la gruparea interviurilor și la proiectul consiliului consultativ prin intermediul asociației naționale SOS Prema).

Prototipul Digi-NewB își propune să fie utilizat ca sistem de suport medical pentru luarea deciziilor, contribuind la medicina personalizată numită și medicină de precizie, prin intermediul inteligenței artificiale și prin dezvoltarea computerelor de calcul. Prin această abordare, partenerii de proiect urmăresc să obțină o mai bună diagnosticare a sepsisului timpuriu și, prin urmare, o reducere a morbidității și mortalității legate de sepsis în serviciile de neonatologie.

Proiectul Digi-NewB este condus de rețeaua franceză de vest a spitalelor universitare HUGO și se bazează pe o cooperare puternică a pediatrilor din rețeaua HUGOPEREN. Proiectul include participarea a 4 universități, 6 spitale universitare și 2 IMM-uri.

Digi-NewB va lansa o primă demonstrație în primăvara anului 2019 și își va publica rezultatele finale în februarie 2020, mergând spre un studiu clinic la scară mai largă după 2020.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: