Politici de Sanatate

Dr. Gheorghe Borcean: medicii sunt responsabili pentru terapia aleasă

07 februarie
17:14 2020
Dr. Gheorghe Borcean:  medicii sunt responsabili pentru terapia aleasă

Libertatea de terapie este esențială atât pentru pacienți, cât și pentru medici, care sunt responsabili pentru terapia aleasă, a declarat dr. Gheorghe Borcean, în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România.

„În deplină cunoștință de cauză că sistemul de sănătate nu este o economie a sănătății sau o industrie, că medicii nu sunt comercianți iar pacienții nu sunt clienți, că sănătatea și boala nu sunt mărfuri, iar concurența și economia de piață nu sunt leacuri pentru rezolvarea problemelor din sănătate, că diagnosticul și terapia nu au voie să fie doar obiect economic, arăt că sistemul de sănătate românesc este, de prea mulți ani, obiectul reformelor și al legilor de limitare a costurilor. Acestea au avut efecte negative atât asupra îngrijirii pacienților, cât și asupra condițiilor exercitării profesiei de medic”, a afirmat dr. Gheorghe Borcean.

Conf. dr. Diana Loreta Păun a atras atenția că resursa umană „reprezintă componenta esenţială a oricărui sistem sanitar, de a cărei calitate şi disponibilitate depind performanţa şi calitatea serviciilor. (…) Exodul personalului din Sănătate, în special al tinerilor, rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă România. (…) Pentru redresarea acestui trend este nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de cooperarea între instituţii, dar şi de cooperarea cu alte state”.

Secretarul de stat Horaţiu Moldovan a atins un subiect delicat atunci când vorbim despre sistemul de Sănătate, anume …..banii.  Referitor la rambursare, de exemplu,  aceasta este „ cea mai mică din Uniunea Europeană, cea mai mică din regiune. Pentru o operaţie pe cord deschis, în România se rambursează 3.000 de euro, iar în Moldova, care nu face parte din UE, 8.000, ca să nu mai vorbim despre Bulgaria – 9.000 euro,  iar Slovenia, care este o ţară cu 2,5 milioane locuitori – 12.000 de euro. În acest condiţii, ne-am propus să promovăm acte normative care să augmenteze un nou contract cadru cu CNAS începând cu aprilie în care aceste patologii care produc cea mai mare mortalitate în rândul pacienţilor noştri să fie rambursate la un nivel mai mare aproximativ de trei ori ca acum, iar accesibilitatea pacienţilor să crească.”

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: