Politici de Sanatate

Dr. Cristian Bușoi: „Cum vindecăm sistemul de sănătate din România“

21 decembrie
12:49 2017
Dr. Cristian Bușoi: „Cum vindecăm sistemul de sănătate din România“

Cartea „Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”, scrisă de europarlamentarul Cristian Bușoi, face o analiză a sistemului de sănătate din România începând cu anul 1990, punând în balanță sistemele occidentale, și propune soluții concrete pentru îmbunătățitea sistemului medical actual, pe trei paliere: pacienți, medici, investiții.

„Această carte aduce în spaţiul public, pentru persoanele de decizie, pentru oamenii politici, pentru oamenii din sistem, o serie de informaţii importante despre cum merg lucrurile în alte sisteme de sănătate, despre ce nu merge în România şi, mai ales, soluțiile ce pot fi aplicate sub forma unui pachet de reformă în sistemul de sănătate din România“, a declarat Cristian Buşoi.

„Sistemul de sănătate din România se confruntă cu numeroase vicisitudini, de la deficitul de personal la subfinanțare și ineficiență în gestionarea banilor alocați, de la politizarea managementului de spital până la hățișul birocratic și lacunele legislative, cu o Lege a Sănătății care a suferit numeroase modificări începând cu anul apariției sale, 2006. Nevoia de reformă în domeniul sanitar este, fără îndoială, stringentă. Încercările de a găsi soluții nu sunt puține, însă provocarea este aceea de a găsi soluții concrete pentru a vindeca sistemul. Cartea domnului Bușoi răspunde, în final, acestei provocări. Avem nevoie de soluții pe termen mediu și pe termen lung, pentru că tot ceea ce ne dorim este un sistem sustenabil. Dincolo de a fi un bun cunoscător al sistemului de sănătate din România și, implicit, al problemelor acestuia, valoarea adăugată a acestei cărți este dată de specializarea autorului în ceea ce privește politicile europene în materie de sănătate, cărora le dedică un capitol aparte”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

Investiții slabe și lipsă de strategie

Autorul a subliniat că România investește, astăzi, cel mai puțin în Sănătate, în raport cu numărul de locuitori: doar 753 euro/capita, comparativ cu Austria – 3.673 euro/ capita sau Germania – 3.613 euro/capita. Nici la procentul din PIB alocat Sănătății România nu stă mai bine: țara noastră alocă doar 4%, în timp ce Olanda alocă 9,9%, Franța, 9% și Germania, 8,6%. „Pentru ca situația să se îmbunătățească, există câteva direcții de acțiune. Nu există o soluție magică. Astăzi, sistemul de sănătate românesc duce lipsă de o strategie şi de un pact pe care să le agreeze toată lumea şi pe care România să meargă înainte, indiferent de culoarea politică a guvernului. Țările vest-europene, ale căror sisteme de sănătate sunt luate de noi ca reper, reușesc să aibă performanțe nu doar datorită bugetelor și investițiilor pe care le fac, ci și pentru că și-au asumat cu mult curaj un plan și o strategie pe care le-au respectat, indiferent de schimbările politice din sistem”, a mai spus Cristian Bușoi.

La lansarea cărţii doctorului Cristian Bușoi, au participat: consilierul prezidenţial prof. dr. Diana Păun, prof. dr. Cristian Vlădescu, şeful Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Corina Pop, secretar de stat, Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătăţii, Vasile Ciurchea, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, actualul președinte CNAS, senator PNL acad. Leon Dănăilă, prof. dr. Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, prof. dr. Virgil Păunescu, fost consilier prezidenţial.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: