Politici de Sanatate

Dozele de vaccin antigripal, suplimentate

07 ianuarie
12:58 2016
Dozele de vaccin antigripal, suplimentate

Ministerul Sănătății a suplimentat la sfârșitul anului trecut numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă în perioadele reci si cu fluctuații de temperatură. Înițial, pentru sezonul 2015-2016, au fost cumpărate 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost distribuite direcţiilor de sănătate publică la nivel local.

“La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin”, a declarat conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

461.000 de persoane au fost vaccinate gratuit de la demararea campaniei de vaccinare, lansată la jumătatea lunii noiembrie 2015. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendinţă de creştere semnificativă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI s-au înregistrat trei cazuri de gripă confirmate în laborator.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se adresează persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta peste 65 de ani (una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii), persoane cu boli cronice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripa.

Sursa: MS

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: