Politici de Sanatate

Douglas R. Lowy, Directorul Institutului Național al Cancerului (NCI): „Nu poate exista niciun buton de pauză pentru cercetarea cancerului!”

05 septembrie
10:39 2019
Douglas R. Lowy, Directorul Institutului Național al Cancerului (NCI): „Nu poate exista niciun buton de pauză pentru cercetarea cancerului!”

În fiecare minut, în Statele Unite, cel puțin trei persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer, iar una dintre ele moare. În plus, supraviețuitorii se pot confrunta cu probleme grave de sănătate legate de această boală.  Anul 2021 va marca 50 de ani de la Legea națională a cancerului din 1971, legislația reper care a intensificat sprijinul pentru cercetarea cancerului în Statele Unite.  Investiția a generat o revoluție biomedicală care a dus la progrese extraordinare în înțelegerea cauzelor cancerului și a evoluției acestuia, precum și în capacitatea de a preveni, diagnostica și trata boala.  În ultimele 5 decenii, ratele mortalității au scăzut pentru majoritatea tipurilor de cancer, în mare parte datorită îmbunătățirii prevenirii, depistării și tratamentului.  Aceste progrese au fost alimentate de studii avansate asupra interacțiunilor complexe de mediu și genetice care pot duce la cancer, identificarea țintelor care determină cancerul și dezvoltarea unor intervenții eficiente împotriva acestor ținte.

Douglas R. Lowy, Director NCI,  admite că toți acești pași au putut fi făcuți grație sprijinului continuu al congresului SUA pentru NCI și a implicării puternice venite din sectoarele academic, advocacy, asociații de pacienți, organizații nonprofit și comerciale. De asemenea, și fondurile suplimentare oferite prin intermediul programului Cancer MoonshotSM începând cu anul fiscal 2017 au fost un catalizator pentru progrese ulterioare. Cercetătorii se confruntă, însă, cu multe întrebări fără răspuns: de ce mai multe tipuri de cancer răspund inițial la terapie și mai târziu devin rezistente? Cum se pot reduce efectele secundare grave pe termen lung pentru supraviețuitorii de cancer din copilărie? Cum ne putem asigura că îngrijirea de înaltă calitate în tratarea cancerului este disponibilă tuturor celor care au nevoie? Pentru a întâmpina aceste provocări sunt necesare investiții susținute și solide în toate domeniile cercetării cancerului, de la explorarea cauzelor și a mecanismelor biologice până la prevenirea, detectarea, tratamentul și supraviețuirea acestuia.

Strategia de cercetare a NCI include sprijinirea cercetării inițiate de cercetători și maximizarea oportunităților în domeniile emergente ale științei. Planul anual și propunerea bugetară pentru anul fiscal 2021 se concentrează pe trei domenii emergente: sistemul imunitar și microbiomul, inteligența artificială și știința implementării. Există multe alte domenii care trebuie abordate.  Investițiile nu trebuie să sprijine doar cercetarea de ultimă oră, ci și să consolideze infrastructura care să permită inovarea și să antreneze o forță de muncă diversă și talentată pentru lucrurile importante care urmează. Douglas R. Lowy declară că „un entuziasm fără precedent a pătruns în comunitatea de cercetare. Suntem încurajați de explozia de noi idei de cercetare, fapt dovedit de o creștere de 50% a cererilor de finanțare a NCI în ultimii 5 ani și de numărul extraordinar de noi aprobări de medicamente pentru cancer, care oferă mai multe opțiuni și speranță pacienților. Dar dacă bugetele noastre nu sunt în măsură să îndeplinească ritmul acestui interes și entuziasm în creștere, ne vom confrunta cu o provocare serioasă. Dacă cercetătorii descurajați părăsesc terenul, vom pierde inovația și impulsul imens al acesteia în viața comunității de cercetare de astăzi. Nu poate exista niciun buton de pauză pentru cercetarea cancerului!”

 

 

Bogdan Guță

 

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: