Politici de Sanatate

Doctors of the World: Politicile publice în domeniul migrației trebuie schimbate

09 iulie
16:06 2015
Doctors of the World: Politicile publice în domeniul migrației trebuie schimbate

Politicile de sănătate publică bazate pe dovezi trebuie să stea la baza politicilor privind migrația populației, susține reprezentantul Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA) și al rețelei Doctors of the World, Frank Vanbiervliet, într-un editorial, publicat pe site-ul EPHA.

Se estimează ca peste 20.000 de persoane și-au pierdut viața în Europa, în ultimii 20 de ani, încercând să emigreze spre o țară mai bună. Numai de la începutul anului și până acum, aproximativ 2.000 și-au pierdut viața în apele Mării Mediterane. De asemenea, numărul persoanelor care au cerut azil politic în Uniunea Europeană a crescut gradual, ajungând anul trecut la 626.820, conform statisticilor Eurostat.

“Din cauza controlului din ce în ce strict al rutelor terestre parcurse de imigranți, aproximativ 200.000 de persoane au încercat să ajungă în Europa prin Marea Mediterană, în 2014. Cei care reușesc să ajungă în Europa și doresc să depună o cerere de azil pot face acest lucru, în temeiul Regulamentului Dublin III, numai după ce au ajuns într-un stat membru. Astfel, țările cu acces la coasta mediteraneană găzduiesc majoritatea imigranților, indiferent de capacitatea lor. În ciuda faptului că există o mare presiune asupra Italiei și Greciei, se poate observa o lipsă clară de solidaritate între statele membre ale UE. Astfel, decât să asigure siguranța rutelor de migrație către UE, statele membre ar trebui să ajungă la o înțelegere privind implementarea unor măsuri de securitate sigure pentru imigranții care necesită azil”, susține Frank Vanbiervliet.

Accesul la asistență medicală este frecvent folosit ca un instrument menit să controleze și să reglementeze fluxurile de imigranți. Autoritățile tind să refuze accesul imigranților la asistență medicală, crezând că în acest fel vor descuraja migrația. În opinia lui Vanbiervliet, acest lucru este complet fals: “Faptul că imigranții trăiesc în medie 6,5 ani în țara în care ajung inițial, înainte de a apela la rețeaua Doctors of the World, că doar 3% au imigrat din motive de sănătate și că 90,5% dintre cei cu boli cronice nu a știut despre starea lor de sănătate înainte de a veni în Europa, demonstrează clar că turismul de sănătate în rândul imigranților nevoiași este un mit”.

În aceste condiții, rețeaua Doctors of the World cere tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății să refuze măsurile restrictive care îi împiedică să acorde îngrijiri medicale adecvate tuturor oamenilor, indiferent de statutul administrative-teritorial sau social al pacienților. De asemenea, reprezentanții rețelei solicită statelor membre și instituțiile europene să schimbe politicile naționale în domeniul migrației, care subminează obiectivele europene de sănătate publică, precum și accesul universal la asistență medicală în statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa: www.epha.org

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: