
Interviu cu conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială
România se confruntă cu numeroase provocări în ceea ce privește sistemul său de sănătate, printre care se numără accesul la servicii medicale de calitate, infrastructura deficitară, resurse umane insuficiente și neuniformitatea acoperirii teritoriale. „În acest context, parteneriatele internaționale pot aduce beneficii semnificative”, afirmă conf. dr. Diana Păun, care este și coordonatorul unui proiect pentru promovarea diplomației medicale.
Diplomația medicală este un concept despre care auzim din ce în ce mai des în ultima perioadă. Cât de ancorată este România în acest concept global?
În contextul febril actual, definit de provocări complexe sanitare, geopolitice, economice, activarea tuturor mecanismelor de conectare a României la marile teme ale agendei globale este fundamentală pentru reconstrucție și reziliență. În această actualitate complexă, diaspora românească poate fi un vector important pentru progres.
Întărirea legăturilor cu diaspora românească a reprezentat, de altfel, un deziderat al Administrației Prezidențiale încă de la începutul mandatului. În acest context, în luna aprilie a.c., a avut loc la Timișoara ediția din acest an a evenimentului dedicat smart diasporei, organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Am avut onoarea de a transmite mesajul Excelenței Sale, mesaj care a apreciat drept de importanță crucială angajamentul României în crearea și menținerea legăturilor cu diaspora științifică.
În planul specific al domeniului sănătății, pandemia de COVID-19 a reprezentat, mai evident ca oricând, scena manifestării clare a diplomației medicale (a măștilor, a vaccinurilor, a misiunilor umanitare). În același timp, criza sanitară a scos în prim-plan necesitatea acordării unei atenții sporite interconexiunii sănătate-securitate-stabilitate, pentru a fi pregătiți în mod adecvat pentru criza care va urma. De aceea, acest proiect de diplomație medicală este astăzi mai oportun și necesar ca niciodată, iar medicina românească trebuie să devină un pol semnificativ al diplomației românești. Totodată, promovarea diplomației medicale este un proiect pe care îl coordonez în prezent în calitate de consilier prezidențial. Lumea medicală românească poartă cu ea excelență și performanță oriunde își desfășoară activitatea. Şcolile de medicină şi specialiştii români s-au bucurat şi se bucură de un prestigiu extraordinar la nivel internaţional. În vizitele externe pe care le-am efectuat, specialiștii români reprezintă un exemplu de profesionalism și seriozitate, exemplu care a beneficiat întotdeauna de recunoaștere în rândul partenerilor externi.
Evenimentul dedicat diasporei medicale din SUA, desfășurat în luna aprilie a acestui an, este al doilea pe care Administrația Prezidențială îl coordonează în mai puțin de un an, după o acțiune similară diplomatică dedicată comunității medicale românești din Belgia desfășurată vara trecută.
Ce practici ați vrea să vedeți aplicate și în România?
Conferința globală HIMSS este un eveniment de referință în domeniul sănătății și tehnologiei informației, aducând împreună profesioniști, lideri de opinie și experți din întreaga lume. Prin participarea noastră la această conferință, am avut ocazia unică de a ne conecta, de a învăța și a ne inspira din cele mai noi tendințe și inovații în materie. Conferința a reunit lideri de opinie și experți din industrie care au împărtășit cunoștințele lor despre tehnologii emergente, inteligență artificială, analiză de date și multe alte aspecte relevante. Această expunere la informații și expertiză de top a oferit oportunitatea delegației participante de a explora perspectivele unor viitoare colaborări și parteneriate și de a pune bazele unor programe de schimb de experiență.
Participarea la HIMSS a oferit posibilitatea de a aduce acasă idei inovatoare și bune practici pe care le putem aplica în sistemul românesc de sănătate. Prin participarea la sesiuni educaționale și workshopuri, am avut acces la cele mai bune practici și la studii de caz relevante care pot fi implementate în proiectele naționale sau regionale, sporind eficiența și inovația în domeniul sănătății digitale. Am avut astfel șansa de a ne racorda la cele mai noi tendințe și inovații, de a ne extinde rețeaua de expertiză și de a asigura transferul unor idei inovatoare pentru a dezvolta sistemul românesc de sănătate. Doar investind constant în oportunități de acest fel, ne putem consolida poziția în domeniul sănătății digitale și ne putem asigura că rămânem relevanți în materie de răspuns la cerințele dinamicii îngrijirii într-o lume în continuă schimbare.
Îmbunătățirea sănătății populației necesită resurse intensive de colaborare și parteneriate puternice. Sunt comunitățile de români din străinătate o șansă pentru România?
Astăzi, contextul influențat de digitalizare ne este mai favorabil ca oricând. Facilitate de noile instrumente tehnologice, transferul de know-how, inițierea și desfășurarea proiectelor de colaborare sau de investiții pot fi realizate rapid și cu ușurință, indiferent unde s-ar afla cel care le deține. Comunitatea medicală românească a devenit una dintre cele mai respectate și apreciate din lume. Profesioniștii români au contribuit substanțial la avansarea domeniului medical prin cercetare și inovare și au fost recunoscuți pentru munca lor în țările în care și-au desfășurat activitate și nu numai.
Diaspora românească poate juca, astfel, un rol vital în susținerea sistemului de sănătate românesc. Expertiza specialiștilor români din străinătate în domeniul tehnologiei inteligente și inovației poate facilita accesul la servicii medicale, poate oferi informații despre afecțiuni și tratamente sau poate îmbunătăți comunicarea între pacienți și medici. Prin colaborare, pot fi dezvoltate proiecte comune, evenimente de conștientizare. În același timp, schimbul de expertiză poate contribui la creșterea nivelului de competență și la îmbunătățirea practicilor medicale. Toate aceste direcții aduc o contribuție semnificativă în transformarea sistemului de sănătate românesc într-unul mai eficient, mai accesibil și de calitate.
Ce „zone” ale sănătății ar putea beneficia cel mai mult (și mai rapid) de pe urma parteneriatelor internaționale?
Cooperarea cu parteneri străini ar putea facilita accesul la finanțare și expertiză necesară în multiple arii din domeniul sănătății. Parteneriatele internaționale ar putea contribui la dezvoltarea și implementarea unor programe educaționale pentru personalul medical. Schimburile de experiență și formarea în colaborare cu instituții medicale din străinătate aduc beneficii semnificative în pregătirea și specializarea cadrelor medicale din România. Astfel, medicii și asistenții medicali ar putea beneficia de cele mai recente cunoștințe și tehnici medicale, ceea ce ar duce la o îmbunătățire semnificativă a calității serviciilor oferite pacienților.
În plus, parteneriatele internaționale pot juca un rol crucial în combaterea unor probleme de sănătate publică. Schimbul de informații și bune practici în domenii precum prevenția bolilor, sănătatea mintală, combaterea epidemiei și gestionarea situațiilor de urgență ar putea contribui la dezvoltarea unor politici și strategii eficiente în România.
Colaborarea cu organizații internaționale și alte țări ar putea aduce expertiză și resurse necesare în abordarea unor probleme precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau bolile infecțioase, dar și în abordarea unor provocări terapeutice de înaltă specializare. Este sugestiv în acest sens exemplul rețelelor europene de referință (ERN), rețele virtuale ce reunesc furnizori de servicii medicale din întreaga Europă. Cercetarea este un domeniu-cheie în care putem obține beneficii uriașe prin parteneriat. România poate deveni un hub tehnologic și un centru de inovație, cu un ecosistem puternic de start-upuri, cercetare și dezvoltare și colaborări internaționale.
Semnarea contractelor aferente INVESTIȚIEI 8 „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare”, este un pas crucial în eforturile noastre de a avansa în această direcție.
Medicina viitorului impune o specializare mult mai mare a cadrelor medicale, lucru care nu se poate face tot timpul în România din cauza lipsei dotărilor. Cum pot fi tinerii ajutați să-și completeze educația pentru a efectua în România acte medicale de nivel similar statelor mult mai dezvoltate?
Este clar că medicina avansează într-un ritm rapid, iar tehnologia joacă un rol crucial în îmbunătățirea tratamentelor și în diagnosticarea precisă a pacienților. Cu toate acestea, sistemul nostru medical se confruntă cu provocări majore legate de dotarea insuficientă și accesul limitat la echipamente și tehnologii de ultimă generație. Această problemă a devenit o piedică în calea evoluției și alinierii noastre la nivelul statelor mult mai dezvoltate în ceea ce privește practica medicală și calitatea actului medical.
În mod cert, prioritatea Guvernului trebuie să rămână aceea de a asigura investiții consistente în dotarea infrastructurii medicale naționale.
Este imperativ însă să luăm măsuri imediate pentru a sprijini tinerii medici în dezvoltarea lor profesională și pentru a asigura furnizarea unui act medical de înaltă calitate în România. Până la recuperarea decalajelor, alte soluții de sprijin a tinerilor pot include:
- parteneriate solide cu clinici de referință internaționale, astfel încât tinerii medici să aibă acces la stagii de practică și rezidențiat în centre medicale moderne,
- programe de specializare în străinătate pentru a completa educația în domenii specifice,
- promovarea cercetării medicale care să contribuie la dezvoltarea unor practici medicale inovatoare și la creșterea nivelului de expertiză în domeniu.
de Valentina Grigore