Politici de Sanatate

Diagnosticul corect al epilepsiei, la Școala de Vară ASNER

23 iulie
09:43 2018
Diagnosticul corect al epilepsiei, la Școala de Vară ASNER

Zeci de medici rezidenți au avut ocazia să învețe de la specialiști români și internaționali în neurologie ultimele noutăți în metodele de electrodiagnostic pe baza cărora se construiește un diagnostic neurologic corect, ce poate schimba foarte mult șansele unui pacient la un tratament mai corect, la o abordare mai specifică. Cea de-a 9-a ediție a Școlii de Vară ASNER (Asociația Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România) a avut loc în perioada 13- 15 iulie a.c. și a fost creditată cu 12 Credite Educaţie Medicală Continuă.

Ca la fiecare ediție, Școala de Vară ASNER 2018 a avut în program ateliere pentru ghidarea pașilor în primele cunoștințe, atât în electroencefalografie, cât și în electromiografie, dar și studii de caz. ”Aceste metode necesită o pregătire specială a medicilor care le folosesc și care le integrează apoi în specialitatea clinică. Pe baza lor se construiește din ce în ce mai mult diagnosticul neurologic, atât în această specialitate, cât și în specialitățile conexe, și nu este de ajuns să cunoaștem lucruri de bază, trebuie să ne specializăm în permanență, să ținem pasul cu tehnologia”, a explicat dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, vicepreședinte ASNER.

Potrivit acestea, recunoașterea competențelor în metode de electrodiagnostic reprezintă un capitol dificil în România. ”În țările europene, neurofiziologia este o supraspecialitate sau chiar o specialitate separată, pentru care există o pregătire îndelugată. În România, medicii neurofiziologi vin în general din rândul neurologilor care sunt clinicieni și care se desprind foarte greu de activitatea clinică, de cele mai multe ori nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că sunt puțini la locul lor de muncă și spitalele nu se pot lipsi de ei pentru o perioadă mai îndelungată. Cu aceste evenimente încercăm să suplinim ceea ce fac cursurile pentru competențe, pentru ca, de la an la an, să creăm această continuitate în educația medicală”, a  mai spus specialistul.

Ediția acestui an a Școlii de Vară ASNER a pus bazele unei legături interdisciplinare cu pneumologii din domeniul somnului, prin prezența prof. Ștefan Rujinski Dumitrache, dar și cu neuropediatrii, ai căror pacienți-  copiii-  nu sunt adulți în miniatură, ci reprezintă o știință complet aparte. ”Am prezentat modul  în care evoluează ritmurile cerebrale ale copilului de la prematur până la adult, pentru că electroencefalograman (EEG) la copil este foarte diferită de cea a adultului. La copil lucrurile sunt în dinamică și dacă nu știi ce caracteristici are fiecare vârstă, poți interpreta lucruri care sunt fiziologice ca fiind patologice. De asemenea, am atras atenția asupra importanței EEG în procesul diagnosticării epilepsiei la copil. Am avut cazuri în care, dacă am fi văzut doar copilul, fără a ne uita pe EEG, nu ne-am fi dat seama dacă este vorba de epilepsie sau nu”, a declarat dr. Raluca Teleanu, medic primar Neurologie, şef Secţie Neurologie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu“ din București.

În afară de un personal calificat și de acces la cele mai bune metode de diagnstic, persoanele cu epilepsie, dar și medicii neurologi, au nevoie de acces la cele mai bune terapii existente la nivel internațional.

”Linia de medicație care se adresează epilepsiei este într-o continuă dinamică de achiziție a unor noi mecanisme de acțiune care încearcă să abordeze boala din mai multe unghiuri și să țintească mecanismele bolii mai corect. Din păcate, terapiile noi sunt acum blocate în România, iar accesul la tot ce este nou a rămas undeva cu 12 ani în urmă. O serie întreagă de medicamente care a schimbat noțiunea de tolerabilitate în această boală, pe termen lung, nu a pătruns în România”, a atenționat dr. Ioana Mîndruță.

”Nu mai avem acces la noi studii, nu mai vin companiile care au noi medicamente să inițieze punerea lor pe piață în România. Asta ne pune în situația de a administra medicație care nu există în România. Pe de altă parte, bunăstarea copilului te pune în situația de a face apel la un ghid agreat la nivel internațional, iar în cazul în care ghidul spune că poți prescrie medicamentul respectiv, părintele îl procură din afara țării. Însă nu toate familiile își pot permite acest lucru”, a completat și dr. Raluca Teleanu.

Rețea națională

Organizatorul acestui eveniment, Asociația Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România, are drept scop reunirea tuturor medicilor care practică electroencefalografia, electromiografia, studiul conducerii nervoase, potențialele evocate și alte metode electroneurofiziologice ca mijloc de diagnostic, precum și cercetătorii din acest câmp de investigație. ”Prin evenimentele pe care le organizăm, încercăm, în toate aceste domenii, să creăm o rețea în care să existe un limbaj standardizat, în care să abordăm aceleași tipuri de protocoale aliniate la protocoalele societăților internaționale, să existe o uniformizare a aplicării acestor metode avansate de explorare, pentru ca apoi și rezultatele să fie cuantificabile. În timp a fost creată o rețea, sunt medici din mai multe centre din țară cu care lucrăm sau care continuă să vină să aprofundeze cunoștințele cu stagii în centrele noastre. Atenția noastră este dedicată în cea mai mare parte tinerilor, care trebuie să se formeze corect de la bun început, să comunice între ei și să continue să pună bazele unei rețele normale de neurofiziologie, pe baze științifice și medicale actuale în toată țara”, a mai afirmat dr. Mîndruță.

Link FOTO.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: