Politici de Sanatate

Diagnosticarea precoce, esențială în managementul bolilor reumatice

19 aprilie
16:07 2018
Diagnosticarea precoce, esențială în managementul bolilor reumatice

Peste 600.000 de persoane din România (3% din populație) suferă de afecțiuni reumatice de tip inflamator. Deoarece acestea pot fi generatoare de handicap și duc adesea la pensionarea anticipată a pacienților, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) a lansat campania ”Don’t Delay, Connect Today” (”Fără amânare! Fă o programare”), cu scopul de a atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și respectării  tratamentului recomandat de medicul specialist în cazul bolilor reumatice și musculo- scheletale.

Afecțiunile reumatice de tip inflamator generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacității permanente de muncă. Rata șomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice și musculo- scheletale este de trei ori mai mare decât în rândul populației generale. Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta.

”42% dintre lucrătorii români raportează durere de spate din cauza locului de muncă, acest procent fiind unul dintre cele mai ridicate în rândul țărilor europene. Pentru a evita instalarea deficitului funcțional, bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome. Aplicarea timpurie a tratamentului are un rol majorn în reducerea cheltuielilor directe, indirecte și intangibile ale acestor afecțiuni și în menținerea sănătății forței de muncă”, a declarat conf. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române Contra Reumatismului.

Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator în România. Aproximativ 1% din populația generală a țării noastre (200.000 de persoane) suferă din cauza poliartritei reumatoide, care debutează, de obicei, în jurul vârstei de 40- 50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populația adultă (cu precădere bărbați) și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.

Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalența acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

“Diagnosticul precoce este deosebit de important, deoarece terapia în cazul bolilor reumatice este o cursă contra-cronometru. Tratamentele moderne sunt capabile să inducă remisiunea, atâta timp cât intervenția medicului reumatolog are loc înainte de apariția leziunilor structurale. În cele mai multe cazuri însă, reumatologul ajunge să trateze pacienții cu dizabilități deja instalate, iar în această situație, remisiunea devine imposibilă, evoluția leziunilor distructive ducând la acumularea unui deficit funcțional ireversibil”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, președintele Societății Române de Reumatologie

 

Simptome

Diagnosticul precoce și urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esențiale pentru încetinirea procesului de evoluție a bolilor reumatice și musculo-scheletale, dar acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu. Dacă persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vieții este redusă, iar activitățile zilnice și abilitățile fizice ale acestora au de suferit.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice. Mai multe informații despre aceste afecțiuni găsiți pe www.reumatism.ro și pe www.facebok.com/FaraAmanare.

V. Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: