Politici de Sanatate

Diagnosticarea oncologică – cu 30% mai redusă în anul pandemiei

10 februarie
16:38 2021
Diagnosticarea oncologică – cu 30% mai redusă în anul pandemiei

Dacă în 2019 au fost diagnosticați 11.000 pacienți cu cancere bronhopulmonare,  în 2020 cifra a scăzut la 8.000. De asemenea, în luna noiembrie 2020 au fost înregistrate 10.000 de decese non-COVID, mai mult decât în luna noiembrie 2019. Sunt doar câteva cifre care reflectă modul în care pandemia provocată de noul coronavirus a influențat situația pacienților bolnavi de cancer. Principalele probleme cu care s-au confruntat acești pacienți în perioada pandemiei au fost accesul dificil la investigații și tratamente și costul ridicat ale serviciilor medicale și tratamentelor.

Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer din România (FABC) a adus împreună reprezentanții celor mai importante institute oncologice din țară, care au povestit experiența pandemiei acum, la aproape un an de la declanșare,  în cadrul conferinței Pacienții oncologici și Covid-19 – Ce ne-au învățat 12 luni de pandemie?

Medici din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au făcut un apel la conștientizarea importanței de a depista și trata rapid cancerul, chiar și în timpul pandemiei. Pacienții oncologici sunt încurajați să își învingă teama de COVID-19 și să se întoarcă la medic pentru a-și continua tratamentul, încrezători că spitalele și centrele oncologice respectă cu strictețe regulile de siguranță sanitară. În plus, românii care sesizează că se confruntă cu simptomele unor boli grave trebuie să se adreseze de urgență medicilor, pentru a primi cât mai repede un diagnostic și să înceapă tratamentul corespunzător.

„Vizita la medic și tratamentul sunt vitale pentru pacienții cu cancer și nu trebuie amânate. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei de COVID-19, mulți dintre pacienții deja diagnosticați au încetat să mai vină la tratament. Înțeleg că pacienții se tem de riscul infectării cu noul coronavirus, însă riscul ca boala să progreseze crește considerabil în lipsa administrării tratamentului. Îi asigur pe pacienți că noi, medicii, am luat toate măsurile necesare pentru diminuarea riscului de a contracta virusul, am creat circuite și proceduri speciale, astfel încât pacienții să se simtă și să fie în siguranță atunci când revin la tratament”, spune conf. dr. Lucia Stănculeanu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România. De asemenea, „puteți  ține legătura cu medicii și prin telemedicină, dacă vă este frică să veniți la spital. Sigur că telemedicina nu va înlocui niciodată consultațiile față în față, dar o putem folosi în momente de genul acesta”, a completat dr. Petra Curescu, Spitalul Județean de Urgență Timișoara. La Iași, „Institutul Regional de Oncologie a fost în prima linie a frontului de luptă contra cancerului. Sigur, la început am fost debusolați, dar apoi am reușit să facem trasee sigure pentru pacienți, am restricționat anumite zone. Iași-ul și-a permis, de la început, testarea Covid-19, ceea ce a contribuit la un triaj minuțios al pacienților”, a subliniat prof. univ. dr. Lucian Miron Inst. Regional Oncologic Iași.

Este esențial ca pacienții să se adreseze medicului încă de la primele simptome, oricât de minore ar fi acestea, pentru că depistarea cancerului în fază incipientă crește șansele de supraviețuire. În stadiile avansate, din păcate, opțiunile de tratament sunt limitate. „Diagnosticarea oncologică a scăzut cu 30-40% față de 2019 și avem peste 10.000 de decese non-COVID în plus în luna noiembrie 2020, față de noiembrie 2019. Ca să nu mai vorbim despre cancerele pulmonare: sunt peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei. În contextul lansării Planului European de Cancer, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea și adoptarea unui Plan Național de Oncologie menit să reducă povara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura soluție pentru ca în România să se reducă incidența și mortalitatea prin cancer”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: