Politici de Sanatate

Detectarea timpurie, tratamentul, îngrijirea și sprijinul sunt esențiale în cazul demenței

23 mai
09:13 2019
Detectarea timpurie, tratamentul, îngrijirea și sprijinul sunt esențiale în cazul demenței

Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce ce privește demența susțin activitatea fizică și stilul de viață sănătos ca strategii importante pentru prevenirea acesteia. Din păcate, mulți oameni cu demență sunt diagnosticați prea târziu, iar opțiunile de tratament sunt mai puțin eficiente. Orientările OMS oferă recomandări bazate pe dovezi privind stilul de viață și intervențiile pentru întârzierea sau prevenirea declinului cognitiv și a demenței. Aceste orientări sunt un instrument important pentru furnizorii de asistență medicală, precum și pentru guverne, factorii de decizie politică și alte părți interesate, pentru a-și consolida răspunsul la provocarea demenței.

„Detectarea timpurie, tratamentul, îngrijirea și sprijinul sunt esențiale în ceea ce privește un răspuns eficient al sistemului de sănătate publică la provocările demenței. Strategiile de reducere a riscurilor, cum ar fi urmărirea unui stil de viață sănătos prin exerciții fizice regulate și interzicerea fumatului, sunt, de asemenea, foarte importante”, comentează Bente Mikkelsen, directorul diviziei de boli non-comunicabile OMS Europa. Folosit ca termen umbrelă pentru o serie de simptome cauzate de o boală sau alte leziuni cerebrale, demența duce la o scădere treptată a funcționării intelectuale – afectând memoria persoanei, capacitățile cognitive și capacitatea persoanei afectate de a se angaja în activități zilnice. Potrivit dr. Daniel Chisholm, director de program pentru sănătatea mintală în cadrul OMS Europa, „noile orientări arată că trebuie să acționăm asupra comportamentelor care cresc riscul de demență, cum ar fi fumatul, inactivitatea fizică și dieta nesănătoasă, în același mod în care acționăm pentru boli cum ar fi cancerul, diabetul și accidentul vascular cerebral”.

10 milioane de persoane suferă de demență în regiunea europeană a OMS

OMS estimează că aproape 50 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență, numărul persoanelor afectate fiind de așteptat să ajungă la 75 de milioane în următorul deceniu. În regiunea europeană a OMS se estimează că aproximativ 10 milioane de persoane au dementă și, totuși, doar 16 din cele 53 de state membre din regiune au elaborat până în prezent un plan național de acțiune pentru demență, unele țări precum Bulgaria, Cehia și Slovenia luptându-se cu  o criză de lucrători medicali suficient de instruiți pentru a face față acestei boli. Aceasta indică un nivel insuficient de pregătire pentru a răspunde în mod eficient acestei provocări de sănătate publică din regiune.

Instrumente și orientări pentru sprijinirea țărilor

Ca răspuns la această provocare privind sănătatea publică, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat Planul global de acțiune privind răspunsul sistemului de sănătate publică privind demența 2017-2025. De asemenea, statele membre OMS sunt invitate să dezvolte și să pună în aplicare propriile planuri naționale. Pentru a sprijini punerea în aplicare a planului global de acțiune de către statele membre, OMS a elaborat o serie de instrumente și ghiduri tehnice. În plus față de noile „Ghiduri pentru reducerea riscului declinului cognitiv și a demenței”, instrumentele includ un ghid de politici care oferă un proces „pas cu pas„ prin care autoritățile naționale și părțile interesate pot identifica nevoi, priorități și un cadru local de acțiune. De asemenea, OMS a creat – și găzduiește – Observatorul global al demenței pentru factorii de decizie și cercetători, pentru a facilita monitorizarea și schimbul de informații între țări în ceea ce privește politicile privind demența, furnizarea de servicii, epidemiologia și cercetarea.

Abordarea demenței în contextul îmbătrânirii populației

Populația din regiunea europeană a OMS îmbătrânește rapid, iar numărul persoanelor care suferă de demență va crește în mod semnificativ. Bulgaria, de exemplu, are una dintre cele mai  rapid îmbătrânite populații din regiune, cu 100.000 de persoane suferind de o formă de demență. În timp ce țara nu a adoptat încă un plan național de demență, se planifică o nouă strategie de demență națională. Între timp, Societatea bulgară de demență a furnizat programe de educație și formare pentru medicii generaliști, astfel încât aceștia să fie mai bine pregătiți să diagnosticheze și să trateze demența mai devreme în cursul bolii. În Cehia, se elaborează un plan național de acțiune revizuit pentru demență, care urmează elemente-cheie ale ghidului OMS „Pentru un plan de demență”. Slovenia, pe de altă parte, și-a lansat strategia națională de demență în 2016 și este acum avansată în punerea în aplicare a obiectivelor și componentelor sale principale, care implică mai multe sectoare guvernamentale și părți locale interesate. Implementarea planurilor de demență necesită acțiuni concertate între sectoare și va trebui să includă educația și formarea continuă a medicilor generaliști și a altor lucrători din domeniul sănătății, precum și colectarea și observarea continuă și îmbunătățită a datelor.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: