Politici de Sanatate

Deșeurile medicale COVID-19 – o provocare în plus!

11 mai
11:26 2020
Deșeurile medicale COVID-19 – o provocare în plus!

Înainte de pandemie, doar 15% din deșeurile spitalicești (medicale) din întreaga lume erau considerate periculoase: 10% erau contagioase, iar 5% erau dăunătoare din cauza proprietăților chimice sau radioactive, potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2018.  Măști chirurgicale, mănuși, echipamente de protecție personală, saci de plastic,-criza Covid-19 a stimulat o expansiune rapidă a producției de produse din plastic generată de cerința aproape disperată a guvernelor de a-și asigura stocuri cu aceste articole necesare  sistemului medical și populației.  Mii de tone de produse folosite au sufocat lanțurile de reciclare și instalațiile de procesare copleșite de acest  tsunami de reziduri.  Eliminarea lor este deja o problemă serioasă cu care se confruntă autoritățile.

În  Spania, spre exemplu, deșeurile medicale cele mai periculoase, cum ar fi produsele citostatice sau citotoxice, au fost incinerate în uzine specializate, în timp ce restul a fost sterilizat. Pandemia a înregistrat o creștere exponențială a cantității de deșeuri contaminate, generate de spitale, centre de sănătate, case de îngrijire și hoteluri în care au fost adăpostite persoane în stare de carantină. La Madrid și în Catalonia, două dintre regiunile cele mai afectate ale țării, deșeurile cu proveniență medicală  au crescut cu 300, respectiv cu 350%, conform datelor oficiale.

Ministerul Sănătății spaniol a cerut, încă din luna martie, incinerarea deșeurilor urbane care ar putea fi contagioase și a înființat unități de depozitare temporară și cuptoare de incinerare, pentru a ajuta companiile de salubritate să facă față excesului de gunoi. Catalonia are trei instalații de prelucrare a deșeurilor sanitare autoclave (care ucid microorganismele folosind abur saturat sub presiune), care au putut absorbi, în medie, 275 tone în fiecare lună înainte de epidemie. Între mijlocul lunii martie și mijlocul lunii aprilie, la vârful crizei din Spania, deșeurile de la COVID-19 au crescut la 1.200 de tone în regiune, potrivit Agenției Catalane pentru Deșeuri (ACR).  Până la jumătatea lunii aprilie, această fabrică a incinerat aproximativ 700 de tone de deșeuri COVID-19. În regiunea Madrid, cele trei stații de tratare lucrează la valoarea maximă a capacității, în total 50 de tone pe zi.

În Wuhan, unde a apărut pentru prima dată noul coronavirus, oficialii nu aveau nevoie să construiască doar noi spitale pentru afluxul de pacienți; au fost nevoiți să construiască, de asemenea, și o nouă fabrică de deșeuri medicale și să implementeze și 46 de instalații mobile de tratare a deșeurilor. Spitalele din regiune au generat de șase ori mai multe deșeuri medicale, la apogeul focarului, decât înainte de începerea crizei. Producția zilnică a deșeurilor medicale a atins 240 de tone metrice!

Similar, în SUA, gunoaiele contaminate cu lichide corporale sau alte materiale infectate au devenit o preocupare serioasă pentru spitale, pe măsură ce acestea se confruntau cu o creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Pacienții și lucrătorii din domeniul sănătății  folosesc din ce în ce mai multe articole și echipamente individuale de protecție de unică folosință. În cele din urmă, toate acestea se acumulează ca deșeuri medicale, care trebuie aruncate în siguranță. Centrul pentru Controlul Dezastrelor (CDC) apreciază că deșeurile medicale de la COVID-19 pot fi tratate la fel ca deșeurile medicale obișnuite. Reglementările privind modul de tratare a deșeurilor variază în funcție de locație și pot fi gestionate de departamentele de sănătate și de mediu ale statului, precum și de Administrația pentru sănătate și securitate în muncă și Departamentul de transport.

În general, pentru a se asigura că gunoiul contaminat de la unitățile de îngrijire a sănătății nu reprezintă niciun pericol pentru public, înainte de a merge la un depozit, este de obicei ars, sterilizat cu abur sau dezinfectat chimic. Personalul companiilor de salubritate care este în contact cu deșeurile medicale ar trebui să poarte echipament de protecție adecvat, inclusiv cizme, șorțuri, haine cu mâneci lungi, mănuși groase, măști și ochelari sau viziere pentru față, conform recomandărilor  Organizației  Mondiale a Sănătății.  „Nu există dovezi că un contact direct, neprotejat, uman, în timpul manipulării deșeurilor medicale, a dus la transmiterea virusului COVID-19”, se arată într-un comunicat tehnic din 19 martie al OMS.  Specialiștii în managementul  deșeurilor solide urbane au o serie de recomandări pentru companiile municipale de salubritate:

  • continuitatea serviciului fără a crea riscuri suplimentare pentru sănătatea publică printr-o gestionare necorespunzătoare a deșeurilor,
  • precauții suplimentare de gestionare a deșeurilor pentru lucrătorii formali și informali,
  • ajustarea activităților de reciclare pentru a evita contaminarea încrucișată și infecțiile,
  • tratarea și eliminarea în siguranță a cantităților crescute de deșeuri medicale.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: