Politici de Sanatate

Deputații europeni solicită o strategie holistică și integrată a UE privind bolile netransmisibile

08 noiembrie
10:37 2023
Deputații europeni solicită o strategie holistică și integrată a UE privind bolile netransmisibile

Deputații europeni propun acțiuni de prevenire și reducere a prevalenței bolilor netransmisibile în UE, pentru a reduce povara asupra sistemelor de sănătate și asupra calității vieții cetățenilor. Raportul, pregătit de Subcomisia pentru sănătate publică, a fost adoptat cu 63 de voturi pentru, două împotrivă și cinci abțineri.

Măsuri mai puternice pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Deputații europeni afirmă că prevenirea este esențială în combaterea bolilor netransmisibile. Ei subliniază necesitatea de a aborda principalii factori care cresc substanțial riscul de boli netransmisibile, inclusiv consumul de tutun, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool, dietele nesănătoase, factorii de mediu, radiațiile UV și expunerea chimică. Aceștia solicită în mod special Comisiei să pună în aplicare de urgență restricția propusă privind „substanțele chimice permanente” (substanțe alchilice per- și polifluorurate sau PFAS), care pot duce la afecțiuni medicale grave, cum ar fi obezitatea, diabetul și cancerul.

Îmbunătățirea diagnosticării timpurii și a controalelor medicale specifice

Deputații europeni solicită statelor membre să reducă numărul de boli netransmisibile nediagnosticate prin introducerea unor controale medicale specifice pentru persoanele cu risc ridicat, pentru a aborda principalii factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, glicemia, indicele de masă corporală și nivelul colesterolului „rău”. Aceștia doresc, de asemenea, sprijin pentru dezvoltarea și utilizarea de instrumente accesibile și noi pentru a diagnostica bolile netransmisibile la populațiile cu risc.

O cooperare europeană mai strânsă

Raportul subliniază că eforturile de combatere a bolilor netransmisibile ar trebui integrate în toate politicile relevante ale UE. De asemenea, raportul invită autoritățile naționale din domeniul sănătății să colaboreze și să facă schimb de expertiză, de date, de programe de formare, de instrumente de comunicare și de cele mai bune practici bazate pe dovezi, iar Comisia să înființeze parteneriate europene pentru combaterea bolilor netransmisibile, acolo unde este cazul.

Alte recomandări cheie includ:

  • consolidarea pieței UE a medicamentelor pentru a asigura un acces egal și accesibil la medicamente și tratamente inovatoare și pentru a atenua deficitul de medicamente;
  • încurajarea și accelerarea parteneriatelor public-privat pentru a consolida inovarea;
  • îmbunătățirea cercetării în domeniul bolilor netransmisibile, inclusiv a interconexiunilor dintre bolile transmisibile și cele netransmisibile.

Raportorul Erik Poulsen  a declarat: „Parlamentul European a prezentat anterior planuri ambițioase pentru a învinge cancerul și COVID-19. Astăzi, prezentăm un raport ambițios pentru combaterea bolilor netransmisibile în care abordăm multe alte boli care reduc calitatea vieții europenilor. Este important să consolidăm acțiunile în direcția prevenirii, diagnosticarea persoanelor cât mai devreme posibil, îmbunătățirea datelor și a cercetării în domeniul bolilor netransmisibile, îmbunătățirea cunoștințelor și a schimbului de bune practici între statele membre și consolidarea stimulentelor pentru investițiile în inovare.”

Etapele următoare

Se așteaptă ca raportul să fie adoptat în plen în decembrie 2023.

Context

Bolile netransmisibile (NCD), cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, bolile respiratorii cronice, tulburările mintale sau cancerul, sunt responsabile pentru 80% din povara bolii (cea mai mare parte a cheltuielilor de sănătate ale statelor membre ale UE, cu un cost estimat la 115 miliarde EUR sau 0,8% din PIB anual) și cauzează 90% din totalul deceselor în țările UE. În decembrie 2021, Comisia a lansat inițiativa „Mai sănătoși împreună – Inițiativa UE privind bolile netransmisibile (NCD)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: