Politici de Sanatate

Dependența Europei de piețele internaționale pentru produsele de sănătate. Ce soluție au olandezii

18 ianuarie
09:30 2024
Dependența Europei de piețele internaționale pentru produsele de sănătate. Ce soluție au olandezii

În încercarea de a menține securitatea aprovizionării cu produse medicale, Olanda și-a propus să extindă parteneriatul cu India pentru a crește disponibilitatea medicamentelor și a produselor medicale de înaltă calitate pentru pacienții olandezi.

Fostul ministru al sănătății din Olanda, Ernst Kuipers, a subliniat dependența Europei de piețele internaționale, în special de India și China, pentru produsele de sănătate. Declarația, făcută înainte de demisia sa, adaugă o nouă perspectivă asupra dinamicii lanțului global de aprovizionare cu produse de sănătate. Kuipers a subliniat că Europa nu este independentă în acest domeniu și este puțin probabil să ajungă la autonomie pe termen scurt.

 Abordarea dependenței prin cooperare

În noiembrie, Kuipers a semnat un memorandum de intenție cu Bhagwant Khuba, ministrul de stat pentru produse chimice din India, care se concentrează pe o potențială cooperare în domeniul reglementării. Scopul este de a asigura aprovizionarea constantă cu medicamente și produse de sănătate de înaltă calitate pentru pacienții olandezi. Această mișcare ar putea contribui la atenuarea dependenței tot mai mari a Europei de surse externe pentru produsele de sănătate. Detaliile acestei posibile colaborări au fost prezentate într-o scrisoare adresată Parlamentului olandez, datată 4 decembrie, care a fost făcută publică la 16 ianuarie.

 Europa în căutarea autonomiei

Memorandumul se aliniază la obiectivul de diversificare și stabilizare a lanțurilor de aprovizionare, atenuând astfel penuria de produse medicale. În ultimele două decenii, deficitul de medicamente în Europa a fost în creștere, o tendință pe care această colaborare speră să o contracareze. În paralel, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, și ministrul belgian al sănătății și afacerilor sociale, Frank Vandenbroucke, au subliniat importanța înființării Alianței pentru medicamente critice. Această alianță are ca scop abordarea deficitului de medicamente critice în întreaga UE, consolidarea capacității de producție europene și diversificarea lanțurilor de aprovizionare internaționale.

Colaborarea dintre India și Țările de Jos: un pas înainte

Colaborarea cu India ar putea ajuta Țările de Jos să atenueze mai bine deficiența de medicamente și să îmbunătățească schimbul de cunoștințe în ceea ce privește supravegherea, autorizația de introducere pe piață, cercetarea clinică și blocajele din lanțul de aprovizionare. De asemenea, se ia în considerare posibilitatea înființării unui grup de lucru comun pentru produsele farmaceutice pentru a alinia cerințele de calitate și pentru a crește oportunitățile de import de produse de înlocuire în caz de penurie.

Bogdan G.

sursa

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: