Politici de Sanatate

Declarația EFPIA cu privire la reuniunea miniștrilor sănătății din UE

12 octombrie
15:24 2021
Declarația EFPIA cu privire la reuniunea miniștrilor sănătății din UE

Miniștrii sănătății din UE au avut pe 12 octombrie, în Slovenia, o reuniune informală, la care a participat și Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară. Ordinea de zi s-a axat pe următoarele subiecte: disponibilitatea și accesibilitatea medicamentelor, răspunsul și pregătirea în fața amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății și sistemele de sănătate reziliente.

EFPIA salută invitația adresată de proiectul de concluzie a Consiliului statelor membre și Comisiei de a acorda atenția cuvenită găsirii unor modalități de îmbunătățire a accesibilității și disponibilității medicamentelor, în special a celor antimicrobiene. „În ceea ce privește lupta împotriva rezistenței antimicrobiene, este necesar un set cuprinzător de politici, inclusiv programe mai bune de sensibilizare, administrare și supraveghere. De asemenea, trebuie să abordăm de urgență problema eșecului cadrului economic actual pentru antimicrobiene de a stimula investițiile susținute în cercetare și dezvoltare (C&D) în acest domeniu critic. Pentru a atinge acest obiectiv, solicităm dezvoltarea unui nou stimulent la nivel european sub forma unei prelungiri a exclusivității transferabile (TEE), care să fie în favoarea administrării și să respecte utilizarea prudentă prin separarea recompensei financiare de volumul de rețete. Recompensarea inovațiilor de succes la un nivel suficient pentru a crește cercetarea și dezvoltarea de medicamente antimicrobiene este necesară pentru a depăși provocările comerciale asociate cu utilizarea adecvată a medicamentelor antimicrobiene, asigurând în același timp o rezervă durabilă de medicamente antimicrobiene inovatoare pentru a face față viitoarelor amenințări legate de RAM, precum și accesul pacienților la aceste medicamente atunci când este necesar”, se mai spune în declarația EFPIA.  De asemenea, EFPIA dorește să sublinieze că, „împreună cu alte asociații comerciale, grupuri de pacienți și autorități de reglementare din întreaga Europă, am lucrat cu Comisia Europeană la un proiect pilot de reformare a medicamentelor, împreună cu Grupul de experți al Comisiei privind accesul sigur și prompt al pacienților la medicamente (STAMP¹).

Rezultatele acestui proiect pilot vor fi probabil lansate în cursul acestei luni și ar trebui să informeze deciziile politice ulterioare”. Comentând proiectul de concluzii ale Consiliului, directorul general al EFPIA, Nathalie Moll, a declarat: „(…) Este important să se obțină consimțământul titularului (titularilor) autorizației de introducere pe piață pentru o astfel de reprofilare – a produselor existente, brevetate sau nebrevetate. Pentru a considera reprofilarea ca fiind o modalitate viabilă de abordare a nevoilor nesatisfăcute în domeniul bolilor rare, trebuie să recunoaștem meritele stimulentelor.”

Vorbind despre problema lipsei de medicamente, comisarul european Stella Kyriakides a subliniat că „aceasta este o prioritate evidentă pentru mine după ceea ce am trăit în ultimele 20 de luni.” Potrivit acesteia, „toți pacienții ar trebui să poată avea acces la medicamente în orice moment și indiferent de locul în care locuiesc în UE. De aceea, am propus un mandat mai puternic pentru Agenția Europeană a Medicamentului – care face parte, de asemenea, din propunerile noastre privind Uniunea Europeană a Sănătății – pentru a împuternici agenția să monitorizeze îndeaproape penuria de medicamente, atât în vremuri de pace, cât și în vremuri de criză. În al doilea rând, studiul nostru privind penuria de medicamente în cadrul Strategiei farmaceutice a UE arată că trebuie să ne actualizăm legislația pentru a aborda penuria în domenii precum raportarea armonizată, o obligație mai puternică de aprovizionare și o mai mare transparență în lanțul de aprovizionare. Aceste modificări vor fi incluse în revizuirea legislației farmaceutice la sfârșitul anului viitor.”

„Vom aborda, de asemenea, nevoile medicale nesatisfăcute, cum ar fi cele legate de antimicrobiene, și vom spori accesul la medicamente la prețuri accesibile, sprijinind cooperarea între autoritățile naționale pentru a face schimb de bune practici în materie de prețuri, plăți și politici de achiziții publice. În al treilea rând, analizăm, de asemenea, dimensiunea mai largă a securității aprovizionării în contextul dialogului nostru farmaceutic structurat. Vom publica în curând un document de politică cu recomandări pentru a consolida autonomia strategică deschisă a UE și pentru a îmbunătăți securitatea aprovizionării,” a mai declarat oficialul european.

La această sesiune hibrid a Reuniunii Informale a miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană a participat și dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În intervenția sa, secretarul de stat a subliniat faptul că România susține constituirea unor infrastructuri de cercetare capabile să dezvolte și să producă medicamente la nivelul european, astfel încât Uniunea Europeană să fie mai bine pregătită, capabilă să răspundă nevoilor existente pentru a asigura securitatea sanitară a cetățenilor săi. România susține, de asemenea, înființarea unei noi structuri care să gestioneze securitatea în Sănătate (HERA) și care va avea un rol esențial în asigurarea pregătirii pentru situațiile de urgență

BG

¹Grupul de experți STAMP este înființat pentru a oferi consultanță și expertiză serviciilor Comisiei în legătură cu punerea în aplicare a legislației UE în domeniul farmaceutic, precum și a programelor și politicilor din acest domeniu.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: