Politici de Sanatate

Criza medicamentelor și alimentația sănătoasă, discutate în Parlamentul European

26 ianuarie
13:40 2021
Criza medicamentelor și alimentația sănătoasă, discutate în Parlamentul European

Pe 25 ianuarie, comisiile ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară) și AGRI (Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală) din Parlamentul European au organizat  o dezbatere comună cu privire la  Strategia „Farm to Fork,  unul dintre instrumentele cheie dezvoltate de Comisie în cadrul acordului „Green Deal” și o oportunitate de a îmbunătăți stilurile de viață, sănătatea și mediul. Obiectivele cheie ale strategiei sunt reducerea amprentei ecologice și climatice a sistemului alimentar al UE, asigurarea securității alimentare în fața schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, promovând, în același timp, reducerea pesticidelor, îngrășămintelor și antibioticelor, precum și stimularea agriculturii organice și a acvaculturii.

Proiectul de raport ENVI-AGRI salută strategia Farm to Fork” ca fiind un pas important în asigurarea unui sistem alimentar durabil, echitabil și rezistent, care este esențial pentru atingerea obiectivelor stabilite în acordul „Green Deal” și în obiectivele de dezvoltare durabilă. și subliniază legăturile inextricabile dintre oamenii sănătoși, societățile sănătoase și o planetă sănătoasă. Termenul limită pentru modificarea proiectului de raport este 2 februarie.

EMA- rol consolidat în prevenirea crizelor de sănătate

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), este invitată, pe 26 ianuarie 2021, la un schimb de opinii cu privire la ultimele activități ale Agenției, în special cu privire la urmărirea procesului de autorizare a vaccinurilor și, în general, la activitatea ca răspuns la COVID- 19. În timpul schimbului de opinii, membrii Comisiei ENVI vor avea ocazia să o întrebe pe Emer Cooke cu privire la cele mai recente evoluții privind situația vaccinurilor, dar și la lecțiile învățate din pandemia de COVID-19 în ceea ce privește modul în care a fost afectată  activitatea agenției.

În raportul „Criza de medicamente: cum să abordăm o problemă emergentă”, adoptat în plen în septembrie 2020, Parlamentul European a solicitat o consolidare a rolului Agenției, pentru a permite UE să fie mai pregătită în cazul unor eventuale crize de sănătate și a solicitat o nouă strategie farmaceutică pentru Europa, inclusiv măsuri pentru prevenirea crizelor.

În acest context, la 11 noiembrie 2020, Comisia a publicat un regulament privind rolul consolidat al Agenției Europene a Medicamentului în pregătirea și gestionarea crizelor de medicamente și dispozitive medicale.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: