Politici de Sanatate

Criza de antibiotice din farmacii este monitorizată la nivel european

25 ianuarie
17:11 2023
Criza de antibiotice din farmacii este monitorizată la nivel european

Lipsa de medicamente a reprezentat o preocupare permanentă în materie de sănătate publică, iar situația din UE a fost exacerbată de evenimente sau tendințe geopolitice, cum ar fi războiul din Ucraina, criza energetică și ratele ridicate ale inflației.  EMA, Comisia Europeană și șefii agențiilor pentru medicamente (HMA), prin intermediul Grupului de coordonare privind deficitele  și siguranța medicamentelor (MSSG) monitorizează îndeaproape și reacționează la actualele situații de criză de antibiotice care afectează UE.

Potrivit unui coumunicat al MSSG, „o înmulțire recentă a numărului de infecții respiratorii a dus la o creștere a cererii de antibiotice precum amoxicilina (singură și în combinație cu acidul clavulanic), în special sub formă de preparate pediatrice. În plus, întârzierile de fabricație și problemele legate de capacitatea de producție au dus la probleme de aprovizionare care afectează majoritatea statelor membre. Problemele de aprovizionare lezează, de asemenea, țări din afara UE, EMA făcând în acest sens schimb de informații esențiale cu alte autorități de reglementare internaționale. La nivelul statelor membre au fost puse în aplicare diverse măsuri pentru a se asigura că pacienții pot primi un tratament adecvat”. MSSG a monitorizat îndeaproape situația din noiembrie 2022, angajându-se cu actorii cheie din lanțul de aprovizionare cu amoxicilină „pentru a conveni asupra unor posibile măsuri de atenuare, cum ar fi creșterea capacității de producție. Prin intermediul angajamentului EMA cu părțile interesate, MSSG a primit informații actualizate de la farmaciștii comunitari cu privire la situația din farmaciile din întreaga UE”.

Autoritățile naționale competente, așa cum au fost încurajate de MSSG, utilizează flexibilitățile de reglementare disponibile, cum ar fi permiterea furnizării excepționale a anumitor medicamente sau prezentări care nu sunt autorizate într-un anumit stat membru sau  de derogări totale sau parțiale de la anumite cerințe de etichetare și ambalare pentru a se asigura că pacienții pot primi un tratament adecvat. În plus, MSSG sprijină măsurile naționale temporare, cum ar fi eliberarea de doze unitare și prepararea medicamentelor combinate. Comisia Europeană, HMA și EMA cooperează îndeaproape pentru a investiga dacă ar putea fi luate măsuri suplimentare pentru a atenua impactul acestor penurii. Potrivit comunicatului, „MSSG și grupul de lucru SPOC vor continua să monitorizeze îndeaproape situația împreună cu Comisia Europeană și cu statele membre ale UE. Pe baza informațiilor actuale furnizate de companii și de părțile interesate, se preconizează că situația se va îmbunătăți în lunile următoare. Pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății li se reamintește că sunt disponibile alternative în caz de penurie. Este important ca antibioticele să fie utilizate cu prudență pentru a le menține eficacitatea și a evita rezistența antimicrobiană. Antibioticele, inclusiv amoxicilina, trebuie prescrise numai pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Acestea nu sunt adecvate pentru tratarea infecțiilor virale, cum ar fi răceala și gripa, unde nu sunt eficiente”.

De asemenea, MSSG „subliniază importanța transparenței în ceea ce privește penuria de medicamente și evidențiază necesitatea ca toate părțile interesate să comunice într-un mod obiectiv și responsabil pentru a evita orice îngrijorare publică nejustificată”.

 

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: