Politici de Sanatate

Cristian Bușoi: „Spitale regionale noi și reabilitarea celor existente din fonduri europene”

14 mai
16:21 2019
Cristian Bușoi: „Spitale regionale noi și reabilitarea celor existente din fonduri europene”

PNL și-a prezentat, luni seara, obiectivele concrete în domeniul sănătății pentru reprezentarea românilor în viitorul Parlament European, atragerea banilor europeni pentru proiecte de sănătate reprezentând scopul major.

„Cel mai important obiectiv va fi construirea spitalelor regionale cu fonduri europene. Cel puțin cele trei spitale au fost deja programate – Cluj Napoca, Iași și Craiova. Sunt bani europeni care pot veni pentru construcția unor spitale noi, bine dotate, cu circuite moderne fără același risc de infecții intraspitalicești. O a doua direcție de atragere de bani europeni va fi reabilitarea, modernizarea unor spitale clinice, universitare și județene deja existente. Și aici sunt lucruri foarte concrete care se pot face cu bani europeni. Nu în ultimul rând, aceste fonduri se pot folosi pentru susținerea unor programe și a unor acțiuni în domeniul prevenției. Și în următorul exercițiu financiar, din cele 43 miliarde de euro programate pentru România, o bună parte va merge pentru prevenție.  Apoi vom milita pentru ca entități din România, universități, institute de cercetare, spitale, organizații neguvernamentale,  asociații profesionale să acceseze fonduri europene în domeniul sănătății direct la la Bruxelles”, a declarat europarlamentarul român Cristian Bușoi.

În calitatea de raportor din partea Comisiei de Sănătate pentru Programul de Cercetare și Inovare 2021-2027 – Orizont Europa și Programul de Sănătate al UE 2021- 2027 din cadrul Fondului Social European Plus, Cristian Bușoi a enunțat două mari oportunități. Prima se referă la programul de sănătate al UE 2021-2027- 473 milioane euro pentru proiecte la care pot participa și entități din România. De asemenea, există programul de cercetare al UE, din care capitolul Sănătate are la dispoziție, pentru perioada următoare, 9,7 miliarde de euro. Universități, institute de cercetare din România, în consorțiu cu entități similare din alte țări europene pot atrage acești bani europeni, pentru a susține și dezvolta cercetarea medicală în România.

Nici domeniul medicamentelor nu a fost neglijat, PNL propunând un proiect- pilot care să îmbunătățească accesul la medicamente. O altă prioritate a liberalilor va fi contribuția la digitalizarea sănătății în Europa. ”Se vorbește de interconectarea sistemelor de eHealth din țările UE, în așa fel încât, dacă un pacient român care are un dosar electronic de sănătate merge într-o altă țară europeană, să existe posibilitatea ca dosarul să fie accesat de acolo prin interconectarea acestor sisteme. Și, nu în ultimul rând, una din inițiativele mari care vor urma și la care trebuie să contribuim este aceea a luptei împotriva infecțiilor intraspitalicești. Este o problemă mare, nu doar pentru România, unde situația e dramatică, dar și pentru multe țări europene cu sisteme mult mai bine organziate și cu spitale mult mai bine dotate decât cele din România”, a mai spus Cristian Bușoi.

În ceea ce privește educația, PNL își propune să contribuie la realizarea  unei rețele de universități la nivel european pentru schimbul de bune practici, inclusiv în accesarea unor proiecte de cercetare, dar și la obținerea a cel puțin 20.000 de burse Erasmus pentru studenții români. Un alt proiect în domeniul educației este conectarea universităților și căminelor studențești dn România la internet de mare viteză, prin utilizarea de fonduri europene.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: