Politici de Sanatate

Cristian Bușoi : ”Evoluția în medicină nu se poate fără inovație și digitalizare”

02 octombrie
14:56 2019
Cristian Bușoi : ”Evoluția în medicină nu se poate fără inovație și digitalizare”

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) din Parlamentul European a participat, aseară, la audierea comisarului desemnat pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Europarlamentarul liberal a solicitat opinia comisarului privind digitalizarea sistemelor de sănătate din țările UE și interconectarea, la nivel european, a dosarelor electronice ale pacienților. În cadrul audierilor, Cristian Bușoi a susținut că „evoluția în medicină, găsirea de tratamente mai eficiente și stabilirea unor diagnostice mai precise și mai rapide nu se pot face fără inovație și digitalizare. Existența registrelor europene ale pacienților și posibilitatea de a schimba înregistrări medicale între țările UE vor permite cetățenilor, în special celor care suferă de cancer, hepatite sau boli rare, să primească îngrijiri medicale mai bune și mai sigure. Pentru aceasta, sunt necesare progrese în ceea ce privește implementarea legislației existente, dar și de noi evaluări. Astăzi, atât pacienții, cât și medicii se confruntă cu o lipsă de încredere în ceea ce privește e-Sănătatea, deși progresele sunt evidente, inclusiv în România, unde sunt deja disponibile rețeta electronică și dosarul electronic al pacienților”.

De asemenea, Cristian Bușoi a ridicat și problema securității informațiilor despre diagnostice și pacienți, dar și a informării mai clare a cetățenilor despre beneficiile pe care le aduce digitalizarea sistemului medical. În acest sens, europarlamentarul român  i-a spus  comisarului desemnat că, pentru a putea garanta interoperabilitate și a avea un format european pentru registrele de sănătate, la care cetățenii să poată avea acces oriunde în UE, este nevoie de susținere din partea statelor membre și din partea cetățenilor.

Referitor la îmbunătățirea strategiei de informare a pacienților despre digitalizarea sistemului și promovarea și între statele membre a noutăților cu privire la dosarele medicale ale bolnavilor, Cristian Bușoi declară că Stella Kyriakides susține digitalizarea în Sănătate, fiind convinsă că aceasta va revoluționa îngrijirea și viața pacienților și că va promova, de asemenea, Cercetarea și Inovarea în domeniul medical. ”Trebuie să îmbunătățim nivelul de informare al pacienților. Statele membre au obligația să facă acest lucru și le vom sprijini. Cât despre securizarea datelor pacienților, trebuie să avem permanent în vedere acest lucru atunci când vorbim despre e-Sănătate. În spațiul european al datelor de sănătate vor fi introduse toate datele pacienților. Va trebuie să colaborez cu doamna comisar Margrethe Vestager, responsabil cu digitalizarea, pentru a pune pe picioare acest sistem cât de repede”, a afirmat Stella Kyriakides.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: