Statisticile arată că, în România, anual, sunt 5.000 de copii diagnosticați cu o formă de cancer. Plecând de la această realitate, europarlamentarul Cristian Bușoi declară că își dorește, ca prin politicile de sănătate de la nivel european și național, să ajute la eradicarea cancerului pediatric până în 2040. “Cu gândul la acești copii și la ceilalți zeci de mii din întreaga Europa am depus, anul trecut, în Parlamentul European, amendamente care au dus la majorarea bugetului pentru Cercetare în Sănătate. Cu sprijinul președintelui Grupului EPP, Manfred Weber, și al colegilor care au votat propunerea mea în plenul Parlamentului, am reușit să obțin finanțarea cu maximă prioritate a cercetărilor pentru descoperirea de noi tratamente, moderne și mai eficiente, în vederea eradicării cancerului la copii. Obiectivul meu și al colegilor care m-au sprijinit este ca până în 2040 cancerul pediatric să fie eliminat și să punem capăt astfel suferinței copiilor și a familiilor lor. Pentru mine acesta este un scop asumat și mă voi folosi de toate prerogativele pe care le am pentru a nu îi dezamăgi pe cei care și-au pus speranța în acest demers pentru viață!”, declară europarlamentarul Cristian Bușoi.
În Parlamentul European se lucrează la o strategie europeană pentru combaterea infecțiilor intraspitalicești
„Un alt proiect important la care voi contribui în acest nou mandat este elaborarea unei strategii europene pentru combaterea infecțiilor intra-spitalicești. Avem deja, în Parlamentul European, un grup de specialiști care lucrează pentru rezolvarea acestei probleme critice pentru România și care afectează mii și mii de pacienți internați în spitale. Strategia la care lucrăm noi va ține cont atât de recomandările Consiliului privind Siguranța Pacienților, Prevenirea și Controlul Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, cât și de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a lansat un Program Global pentru Siguranţa Pacientului: „Îngrijirea curată este o îngrijire mai sigură”, program datorită căruia peste cinci milioane de vieți sunt salvate în fiecare an”, a mai declarat Cristian Bușoi.
Atragerea fondurilor europene pentru sănătate rămâne, în continuare, o prioritate pentru europarlamentarul Cristian Bușoi care spune că „dincolo de aceste două subiecte extrem de importante și care îi privesc în mod direct pe pacienții din România, îmi voi concentra mandatul pe respectarea promisiunii pe care am făcut-o și sper să reușim să construim, în România, cât mai curând posibil, cel puțin trei spitale regionale din bani europeni. Pacienții români și medicii care lucrează în România au nevoie de aceste spitale noi, moderne, care să ofere asistență medicală multidisciplinară, integrată și care să fie dotate cu aparatură de ultimă generație, ce reprezintă un ajutor real pentru salvarea de vieți omenești. Tot de bani europeni avem nevoie și pentru implementarea, în țară, a programelor de screening și diagnosticare precoce pentru cancer, dar și pentru investiții în spitalele județene deja existente, care trebuie dotate cu aparatură mai bună și care trebuie să ofere condiții mai bune de spitalizare. Un sistem de sănătate eficient, care să răspundă nevoilor reale ale pacienților și medicilor, este esențial pentru a aduce bunăstare în casele românilor. Sănătatea are directă legătură cu economia. O țară bolnavă nu poate fi competitivă și nu va asigura un nivel de trai ridicat cetățenilor ei”.
Desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European, Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. A reușit să obțină astfel majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate din cadrul Fondul Social European Plus de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro, precum și creșterea finanțării pentru Cercetare în Sănătate de la 7,7 miliarde de Euro, la 9,1 miliarde de Euro. În Parlamentul European a muncit în mod constant în numele pacienților pentru accesul egal la tratamente și pentru cauza medicinei personalizate. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare și a fost distins, la Gala MEP Awards, cu Premiul pentru Cel mai activ eurodeputat în domeniul Sănătății.
Roxana Maticiuc